fredag 30 maj 2008

Växtkraft!

Kaos inne. Då får man visa något från utsidan. Det växer så det knakar i "rundeln" utanför vårt hus. Detta var förra årets projekt. När vi byggde ut vårt hus, "vände vi" på huset så husets huvudentrè kom på den gamla baksidan. Vi tycker att huset är rättvänt nu. För det är härifrån man kommer in på gården.

Här var det gräsmatta. Tycker det är så fint och lite gammaldags med en rund rabatt framför entrén. Och gårdsgrus närmast huset är så fint. Det stod på önskelistan. Först kom en grävmaskin och "skrapade" (säger man så om grävmaskiner...) bort gräset. Smidigt. Önskar mig en grävmaskin till nästa födelsedag!!!

Sedan började vi fingräva själva rabatten för hand. Slet som ett djur... Tyckte jag grävde en STOOR rabatt och så DJUUPT. När all jord kommit på och allt grus runt om såg rabatten ändå ganska "fjuttig" ut. Hade nog kunna gräva en halv meter till.

I med ett stort lass dynga från grannens gödselstad. Jag lovar, blommorna fullkomligt vadar i dynga... Kanske därför det växer så. Och kanske därför jag rensar så MYCKET brännässlor!

Sedan följdes principen; "man tager vad man haver". Har inte köpt en enda växt till rundeln. Ett tips är att inte dutta i för många sorter. Hellre fler av samma sort så det blir lite masseffekt! Och gärna sådana som du vet klarar klimatet. Jag delade mina plantor många gånger, så de fyllde hela rabatten.

Här en närbild på kantnepeta (tror den kallas kattmynta också). En favorit. Går inte att misslyckas med. Sprider sig som ogräs. Innanför den isop, som påminner lite om lavendel, fast är mycket härdigare. Den blommar senare. Andra blommor som kommer senare är jättedaggkåpa, krollilja, lammöron, malva, stjärnflocka, pion och stormhatt.


"Blommor" av keramik. Fann jag på hantverksmässan i Hjo förra året. Vilken rolig mässa! Någon kanske vet keramikerns namn. Hon hade en jättefin verkstad och butik precis vid en stor park i Hjo.
Ha det underbart i sommarvärmen.

20 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Precis en sådan där rundel vill jag också ha.
Tyvärr har vi entren på andra sidan - men det struntar jag i.

Kram Maud

Vända blad sa...

Jättefin entré! det är så vackert med grus tycker jag och så knastrar det så härligt...bra också för då hör man om det kommer någon, oftast iallafall!
Du har jättevackra blommor i rabatten!
Ha det gott!
Kram Maria

Synka mig sa...

Otroligt vacker entre. Älskar keramiksakerna du visar!!
Kramar M

Inspiration i vitt sa...

Hej Vilken vacker entre och hela huset är förståss väldigt vackert.

Om du visste vad många ggr jag har varit till Ovolin i Degerfors.Har målat mycket med deras färger.Hela vårat nybyggda kök är målat med deras linoljefärg.
Kul att titta in till dig kram/Ingela B.

LantlivsAnette sa...

Vilken fin rundel ni har nu framför huset...
En sån som man alltiod önskat sig,men vi kan inte ha det här tyvärr..
Du,vad är det jag läser, du ska ta klivet och bli egen företagare !!
Grattis !! Vad du är duktig !!
Och byggnadsvård,det har man ju alltid varit intresserad av,jag har Gysinges allrs första katalog...
Och en kvinna som kan byggnadsvård Wow !!!Det kan ju bara bli bra !!
Vad roligt att få se din logga sen...Lycka till vännen..
Kram Anette

Galleri Hönshuset sa...

Det är så fint med en rundel vid entren, o så en flaggstång mitt i skulle jag vilja ha. Snyggt! Ha en härlig Lördag. Pirre

Annika sa...

Snyggt!! o Vilka prydnader sen... Vackra.. Kul när det växer så det knakar.. Nu ska ja skvätta iväg till Skåre på fotboll... Njut av solen.. Annika

Gagga sa...

Glad att jag fick din bloggadress. Har nu läst o kollat allt från början. Imponerad! Både av bloggen o av allt det fina du åstadkommit i det fantastiska hus jag besökt en gång o hade otroligt roligt i :D Har lagt in en länk hit i länklistan på min blogg.
Gläder mig åt att höra att du snart öppnar eget. Du gör så rätt o jag önskar dig all lycka!

Malin - I min trädgård sa...

Vackert! Gillar också grus och önskar mig det... men men, ma får se när man orkar ta tag i det... Ha det gott i sommarvärmen!

n o r d i n g å r d e n sa...

En sån vacker entre! Och som du säger, verkligen läckert me den runt rabatt framför!

Jo, mattan hos mej kostar 495 kr för 150 cm i ripsmönster. I randigt kostar de 395 för samma längd...( Ring gruvgatan för info och leverans...) Ha en skön helg! Mari.

Älfgärdet sa...

Ja, det är underbart med Clematis, när de väl tar fart. De brukar vara rätt sega här hos mig. Den vita jag har på bild heter Albina Plena. Sen har jag en alpina till som är ljusblå med limefärgat öga som blommar just nu. Den är helt otrolig, har tagit sig upp över våra fönster på övervåningen! Trixet med de tidigblommande är att de inte ska sitta i full sol för då blir de lätt angripna av en larv som äter upp alla blad. Min blå sitter där solen når först vid 14-15-tiden. De som sitter i träd klarar sig bättre för där får de skugga av trädkronan.

Anonym sa...

Så fint ni har det på gården!O snyggt med rundeln.
Och grus i stället för gräs, det vore bra, här har vi så himla mycket gräs som ska klippas och ogräs växer det överallt också..(har just varit ute o rensat..)
Ja, just nu har jag nog av gräs, hihi
Ha en bra vecka!

Målargården sa...

Härliga bilder du visar. Har presis tömt min första kompost så jag önskar samma växtkraft i landet som du har i din fina plantering. Visst är det härligt med grusgångar i trädgården! Ha en bra vecka! /Kram Eva-mari

Karin Krut sa...

*Ler* Nää man blir aldrig färdig när man äger en fastighet :) Vilket fint hus ni har! och rundeln blev jättefin tillsammans med allt grus.
Ha en skön dag
Kram Karin

Unknown sa...

Åh vilken charmig blogg du har! Måste kika runt lite!Kram Petra
www.metrobloggen.se/romantiskahem

Kallholmen sa...

Hela ditt hus är helt underbart!!!!!
Rundeln är ju precis vad man vill ha framför ett sånt hus.
Man tager vad man haver gillar jag och speciellt när det blir så där bra.Inte bara byggnadsvård utan även trägårdsvård.
Kram Malin

Tvert-om-tanten sa...

Hei!
Ta en titt i øverste høyre hjørne på min blogg, der er det en sak til deg...

Klem

♥ Pia... sa...

Hej..vad fint med rundeln...och keramikpyntet ..supersnyggt...PIA

Maria renoverar sa...

Hej!
Det var ett tag sedan jag var inne på din sida. Såg att du tagit steget och blivit "egen". Jättegrattis!!! Jag blir så imponerad av folk som vågar. Jättekul. Jag tror verkligen det finns intresse av byggnadsvård. Jag är själv väldigt intresserad och tycker det är för långt till Gysinge mm.
Jättestort lycka till - och återkom med mer info när du kommer igång. Jag är nyfiken.
Hälsn MARIA

Hem och Lycka sa...

Vilken fin rundel det blev och jag älskar grus, la det förra året här hos oss. Praktiskt dessutom att ta det man har! kram