måndag 12 maj 2008

Vår lilla trapp...


- Mamma är det en läktare vi har byggt?

Någon av barnen undrade vad vi höll på med. Den där sommaren för två år sedan när det till sist bestämdes att de "provisoriska" lastpallarna framför ytterdörren gjort sitt.

Käre far kallades in (tack pappa). Jag vet alltid så väl vad jag INTE vill ha.
Är det så för Er också?

-Jag vill INTE ha en "pyramid"-trapp. (Trapp där man kan gå upp på tre sidor. Det kan kännas för stort när det är så många steg upp... och så kan den sortens trapp se för "modern" ut.)


- Jag vill INTE ha tryckimpregnerat virke. Fult och inte särskilt miljövänligt. Har också läst att det är det sämsta virket som de sprutar in impregnering i...
- Då kommer det aldrig att hålla, sa snickaren (pappa).

Det blev hyvlad fura som jag själv strök med roslagsmahogny; linolja och tjära. MÅNGA gånger strök jag. Och torkade av överflödet mellan varven. Stryker den igen varje år (är tanken...).


Hade sett en variant av trapp på Gysinge byggnadsvård. En vanlig rak, med rödfärgade brädor på sidorna. Inte dumt! Vi använde samma panel och läkt som på övriga huset.


- Jag vill INTE ha stjärnmönstrad trallskruv!
Ni skulle ha sett pappas min, när jag tog fram den "rostiga" begagnade handsmidda spiken.
- Trappen håller inte längre än till nästa höst ..., mumlade han, medan han snällt slog i spiken.


Den buckliga hinken passar bra på vår gråa trapp... Ser ni det rostiga hjärtat?
Har jag gjort själv- luffarslöjd! (Provat EN gång)

Skulle däremot gärna haft en liten veranda med tak, men den sortens förstukvist passar inte på vårt hus. Har också tänkt mig två bänkar längst upp på översta avsatsen. Mitt emot varandra.

Minst en gång om dagen sitter jag här. Och dricker mitt kaffe.
Man ser ganska bra från vår "läktare"...
Ps: Och den håller än.

22 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

hihi - barnen ja de vet då allt!
Skämt åsido det var en jättesnygg trappa till ditt hus!
Du har å kloka tankar när det gäller gamla hus.

Kram Maud

Vända blad sa...

Trappan är ju jättefin! Håller med om att det ibland kan se konstigt ut när trappen inte passar ihop med huset..men ni har verkligen lyckats bra!
Fortsätt att njuta av kaffet..
Kram Maria

Bergagårdens Lina sa...

Jättefin trappa! Den har du verkligen lyckats med!

Svar: Vi har bara lånat en kanot (kanadensare) och tyvärr är det inte sjö här under hela året :) Under sommaren är det mer en myggodling!

Tvert-om-tanten sa...

Blir nesten litt misunnelig, og litt flau på egne vegne, for dere er så flinke... Jeg er bare en bygnadsvårdare i hjertet, ikke når det kommer til det virkelige livet... Man må vel være to for å gjøre det på den måten, mannen min tenker litt mer moderne, da kan ikke jeg komme og dirigere så lenge det er han som må gjøre det meste...

Så det kommer eggoljetempera i Norge? Høres utrolig ut! Har spurt etter linoljemaling tidligere, og de ser nesten bare på deg og lurer på hva slags tulling du er - det må spesialbestilles... Norge er et u-land i bygnadsvårdsammenheng!

Man kan vel lage eggoljetempera selv også? Litt "skummelt" å prøve noe nytt... Og det er vel litt dyrere også? Burde tenke litt på andre ting enn økonomi når det gjelder husbygg, men vi må prøve å holde kostnadene mest mulig nede...

Fin trapp dere har! Og snill pappa!

Klem

Moodboardwithflowers sa...

jag gillar er läktare! heja heja heja!

Älfgärdet sa...

Så gedigen & snygg! Stjärnskruv är det värsta jag vet....ja, ja jag vet att de är så bra men de är bare så dretfule...!!

Hem T Gårn sa...

hej ! världen är att bra liten, kul att veta var de hamnar så vet vi att de får det bra, våra namn på dem är albin o wilma men det kanske framgick. ha det gott maria

Maria renoverar sa...

Hej!
Helt underbar trapp. Och jag älskar att den är SÅ genomtänkt. Du har tänkt på varje liten detalj. Jag förstår att du njuter av att sitta där. Tack frö fina bilder och inspiration.
Hälsn Maria

Kristin sa...

Hej hej!
Tack för kommentaren hos mig, jag blir alltid glad när du lämnat lite spår efter dig.

Vad kul att du varit i Qvarnarp. Det är väl Lennart du menar då, med "gubben". Det var faktiskt min pappa och Lennart som startade den butiken ihop, men numera har min pappa sålt ut sin del sedan länge och jobbar på egen hand som byggnadsvårdskonsult. Han har f ö skrivit en bok också, "Frågor och svar om byggnadsvård", om du har sett den? (Roger Lindbom heter han om du undrar. Och lilla jag fick fotografera några bilder dit också, måste jag ju passa på att säga! Någon bild är från vårt hus.)

Nåja. Det var det om det. Nu till din trappa!!! Vilken enormt fin läktare! Skämt åsido, jag tycker inte alls det ser ut som en läktare, snarare som en mycket praktisk trappa med väldigt fina detaljer. Era ockrafärgade dörrar är också jättefina tycker jag. Ett tag var vi inne på att göra gula dörrar vi också, men eftersom vi har en glasveranda och all snickarglädje och spröjs på den är vit, fick även glasdörrarna bli vita (som de f ö var från början).

Härliga sköna saker med zinkhinkar och vattenkannor. Precis i min stil!

Kram och ha en skön vecka!

/Kristin

8 hektar sa...

Gillar den buckliga hinken... och allt annat också för den delen!

Kan verkligen känna hur det känns att sitta på kuddarna i solen med en kaffekopp i handen och se ut över naturen... Underbart!

Ha en bra dag!

/C

Annika sa...

OjOjOJ vad mycket Du skrivit sen jag var här sist. Konstaterade att vi har samma favvokeramiker. Ullas grejer är underbara, har en hel del. Koppen på trappen var också fin. Trappen som passade så bra till Ert hus. Sköna ungar som hjälper Dig, mina är också ganska hjälpsamma. Ttycker det är kul.
Kramar från västra delen Annika
Ps. Länkar Dig om det är okej. Tittar till dig ofta. Ds

♥Linda♥ sa...

Hej!
Ni har verkligen fått till en fin trappa som smälter bra ihop med huset. Enhetligt och fint. Kan tänka mig att det är behagligt att sitta där med kaffekoppen i handen... Kul kommentar från din grabb. Jag brukar försöka att skriva upp roliga saker som barnen sagt i en liten bok, det är verkligen jättekul att bläddra i den nu när de blivit lite större, man får många goda minnen.
Vi har Norrahammars bruk här som gjuter fina fotskrapor. Har en själv, tror den kostade sisodär 500 pix...
Ha det toppen! Kram/Linda

♥ Pia... sa...

Hej...har en liten utmärkelse till dej hos mej..titta in och kolla uppe i högra hörnet.... och du har en otroligt härlig och kreativ blogg ..gillar verkligen att läsa vad du skriver om ..och att du är så detaljerad i allt du visar och gör...men du var visst lärare:).PIA

Me and my Home sa...

jätte fin trappa..passar till huset. Detta med trappen är ju jätteviktig...och vad blommor du kan ha i denna trapp..och det ser inte alls ut som en läktare...den lyfter fram huset tycker jag...
det gör så mycket hur trappen ser ut..

//Linda

Anonym sa...

Vilken härlig stor trappa ni har, och jag har sagt det förr, ert hus är underbart vackert!
Igår köpte jag också en liknande gjutjärnsmatta som du visade i inlägget under, fin!!

kockola sa...

Hej vänen räkna med mig när jag startar mitt företag. Mina glasverandor kommer att må bra av
din byggnadsvård. Även hus behöver
kärlek och omtanke.
Kram kockola

A home far away sa...

Trappen är verkligen jättefin, passar perfekt in vid huset. Va tur att du vet vad du inte vill ha, jag är jämt så velig o har svårt att tänka mig hur det kommer att se ut, en klar nackdel med andra ord:_)

Njut av vårvädret

Kram från Singapore

hemtrevnad marie sa...

Verkligen fin läktartrapp!!!
Ha det gôtt i sköna Värmland!!!
Kramis

linnea-maria sa...

Trappen är fantastisk. Tur att du har en lydig pappa :-)
Och jag håller fullständigt med dig i dina ideer. Int ska du ha tak över kvisten, det skulle inte passa och dina vackra pardörrar skulle skymmas, och du skulle förmodligen inte sitta mer ute för det. Jättefint!! Ha en skön helg /linnea-maria

Malin - I min trädgård sa...

Ja precis så är det för mig med! Jag vet vad jag INTE vill ha. Desto klurigare mde vad jag VILL ha ibland... det finns mycket fint (och mycket fult ;).)

Nä nu måste jag nog lägga till dig i bloggkoll. Har läst 2 inlägg och är helt fast. Vill bara fortsätta läsa, helt uppslukad!

Ha en underbart skön och lite regnig helg!

Unknown sa...

Hej!
Hoppas du läser fast det är ett gammalt inlägg.Jag hamnade här efter att jag sökt på veranda +roslagsmahogny Vilken jättefin blogg och vilket fint hus!
Vi är på gång nu att bygga en liten veranda och jag är så sugen på roslagsmahogny dina bilder och kommentarer var precis vad jag sökte,har en fråga bara har den blivit behandlad varje år? Blir färgen mörkare och mörkare? kommer du ihåg hur lång tid innan det torkade då i Sept? Oj oj blev visst mer än 1 fråga det här

Mitt Egnahem sa...

Hej Unknown!
OM du läser så kommer här sent omsider ett svar. Kul när man upptäcker nya kommentarer på ett gammalt inlägg, men som du väl förstår så kollar jag alltför sällan. Jag brukar behandla trappen en gång om året. Det brukar inte vara några problem att gå på trappen efter efter ett par timmar. Men den är kanske helt torr efter ett dygn. Vare sig jag gör det i maj eller september. Den blir svart-brun just efter behandlingen, sedan blir den mer åt det grå hållet. Doftar gott gör det också! Lycka till!!!