torsdag 8 maj 2008

E´ fotskrape!

Frukost ute på trappen, vilken lyx!

Dagarna är sagolikt vackra här i Värmland just nu. Om du har hört värmländska någon gång, så kan du tänka dig hur man ska uttala: "e´fotskrape´".

Denna fotskrapa i järn som rostat så vackert utanför vår dörr kommer från Gysinge byggnadsvård. Tror det var förra hösten som Gysinge hade specialerbjudande på den. Jag hade länge velat ha en, och eftersom jag och några vänner planerat att ta en tur dit, så bestämde jag mig för att slå till... Den blir väldigt dyr att köpa på postorder nämligen, eftersom den är så tung.

Gjord i gediget gjutjärn!

Frukost på trappen. Fårskinn från våra egna värmlandsfår.

Det är långt från Värmland till Gysinge. Jättelångt!

När jag berättade för en vän vad jag skulle köpa, skakade vännen på huvudet.


-Åka så låångt för e´fotskrape´!!!

"Nytillverkad fotskrapa i gjutjärn efter gammal förebild. Extra kraftig kvalitet, specialgjuten för Gysinge. Halvrund form med genombrutet stjärnmönster. Obehandlad yta. Bör inte ytbehandlas, utan bör istället ligga utomhus till den rostat färdigt. Den slutar rosta efter några år. Bäst i test i DN:s konsumenttest 2003" Ur handbok nr 8, från Gysinge.

9 kommentarer:

Bergagårdens Lina sa...

Åh den är så fin! Har tittat längtande på den flera gånger, men som du säger så är det ju lite dyrt att beställa den... Det är ruskigt långt till Gysinge härifrån också... :(

Granne med Selma sa...

har något liknande ... i gummi! Förstår så väl din känsla av behag av att ha "den riktiga", orginalet.
Absolut värt den långa vägen :-)
Kram Sussie

♥Linda♥ sa...

Hej!
Fotskrapan är jättefin! Det är bara att "tuta o köra"! Har själv en liknande som är gjord på ett större gjuteri på orten där jag bor. Den är härlig att både se på och skrapa fötterna på :-)

Ha en underbar helg! Det ska bli både varmt och fint har jag hört...
Kram/Linda

Älfgärdet sa...

Den har jag också!
Har varit på väg till Gysinge i många år nu, var där 93 och 94... så det börjar ju verkligen bli dags nu...! Men frakten är ju oftast bara 89 kr nu så då kan man ju inte skylla på det... men din fotskrapa kanske inte gick med under den? Men upplevelsen att komma till Gysinge är något som jag burit med mig i alla dessa år så jag vill gärna ha den igen!

Maria renoverar sa...

Hej!
Ja, den är helt underbar din fotskrapa! Och visst är det låååångt till Gysinge. Jag hoppas på en tur dit i sommar. Jag sälkar deras saker och är tacksam över deras initiativ (att värna om gamla förlagor och nyproducera dem). Ha en bra helg i solen!
Hälsn Maria

Tvert-om-tanten sa...

Har bestilt skoskrape på internett, fra I Gros hage, den ligger på posthuset og venter... Gleder meg til å se den "live", skal hente den i dag! Spennende å se om den er like fin som din ser ut til å være!
Önskar dig en solig & skön hälg i ljuvliga Värmland...

Kram från Norge...

Vända blad sa...

Hej!
Vilken helt underbar fotskrapa, eller fotskrape kanske jag ska säga :).
Den var verkligen en prydnad framför dörren!
Ha en trevlig helg!
Kram Maria

♥ Pia... sa...

Hej du..jo vesst ska en ha en fotskraape...ochi synnerhet om den är såå fin som din:)...gysinge är ett ställe som jag gärna skulle ta en tur till..men jag har inget gammalt hus att renovera så det kommer förmodligen aldrig bli nån tur dit.... i förra inlägget visade du ullas keramik...gillar verkligen det jag med...hon var min lekkompis när vi var små:)vi gjorde ett och annat bus.....det mesta är väl preskriberat vid detta laget...ha de..åh skrape lugnt..PIA

Kristin sa...

Hej! En sådan fotskrapa har vi också, köpt på Qvarnarps byggnadsvård i Eksjö. Perfekt att skrapa av skorna på när man bor på det leriga landet som vi gör! :-)

Kram!
/Kristin