fredag 18 januari 2008

Ögon känsliga för grått...

- Mamma, varför måste allting bli grått i det här huset? (6-åringen ser sorgset på den nymålade dörren).
Vet att många av Er bloggare är galna i just färgen vitt. Jag gillar också vitt, men gärna i kombination med GRÅTT. Vita väggar (brutet åt det varmgrå), varmgrå (S2502-Y) foder, och så tänkte jag mig riktigt mörkgrå dörrar till. Fegade dock ur lite, blev ljusare än jag tänkt...
Färgen är äggoljetempera från OVOLIN (9-616). En underbar färg. Tjock som turkisk yoghurt (eller kanske mer lättcremefraiche...) lättmålad, och så FÖRLÅTANDE. Har du lite bråttom med underarbetet så gör det inget! Färgen fyller snällt igen. Och ytan blir sedan skimrande och matt.


Hade lyckan att finna en massa överblivna dörrar på ett bygge i den stora staden. -Får man ta? frågade jag fräckt. - Visst ta så många du vill! Trodde knappt mina öron. Skyndade hem efter svärfar och bilsläp. Vi lastade (många mer än vi behövde till vårt då nyköpta hus). Nästa dag var de inte gratis längre. Den här satte vi in mellan kök och vardagsrum. I många år har den varit så här- avlutad. Allt skulle avlutas då, 1991, tror jag. Ni minns säkert. Att måla dörrar har inte varit högsta proiritet. Men nu!

Efter en strykning med äggoljetempera. Satte på ett gammalt kammarlås, som väl egentligen inte stilmässigt hör till en sådan här dörr. Men jag gillar kammarlås. Värre är väl kanske, att jag var tvungen att fästa det med stjärnskruv. Som att svära i kyrkan enligt de "riktiga" byggnadsvårdarna...
Men VARFÖR är det så svårt att hitta spårskruv på en vanlig järnaffär??? De idiotförklarar dig, jag lovar. Visst de finns nog att specialbeställa (svindyrt) eller skicka efter från Gysinge (också ganska svindyrt). Jag försökte åtminstone spackla igen skruvhålen med Linoljespackel...
Efter strykning nummer tre. Försökte ta en närbild så ytan syns. Men den gör sig inte på bild... Hade tänkt sno idén om att skriva på fönsterglaset från "mig och Alice" Har ni sett hennes skafferidörr? Kanske "KÖK" i ena glaset och "RUM" i det andra? Förslag mottages tacksamt.

Bland min "dörr- skatt" fanns också ett par dubbeldörrar som vi aldrig fick plats med i huset under vår första renoveringsomgång.
När vi skulle bygga ut såg jag min chans! Någonstans måste de få plats. Det blev mellan ett ganska stort vardagsrum och ett mycket litet kontor. De har ännu inte blivit renoverade (bara suttit där de sitter i FYRA och ETT HALVT år...)
Om jag visar en "förebild" kanske jag får tummen ur...


Vårt vardagsrum, sett från den nymålade dörren mot de förskräckliga. Slagbord och morfars stolar målade i pärlgrått. Väggfasta bokhyllan i bakgrunden berättat jag om en annan gång. Arbetsnamn för hyllan: Bokhyllehelvetet.
God natt!
6 kommentarer:

Solsjö - Under en vind sa...

Vilka underbara dörrar!! Tänk att du bara fick ta dem! Ett riktigt fynd! Färgen är jättefin!
Fortsatt skön söndag! Kram!

Cia sa...

Oj, va glad jag blev av att hitta din blogg! Vi håller också på med ett "evighetsprojekt". Speciellt glad blev jag av att se era omålade dörrar. Vi har också några som vi bara lyft in halvt skrapade och vi har bott 3 1/2 år i vårt hus (Så dom kan ju gott stå ett år till!)
Vi har också mycket grått i vårt hus: fönster, foder, golv mm. Mest olika toner av kimrök men också grön umbra (grågrön). Har inte hunnit blogga så mycket förra veckan , men nu blev jag inspirerad att skriva om färger!

Väkommen och titta in!

axebo.se sa...

Hej och välkommen till bloggvärlden. Jag garvade gott när jag läste ditt inlägg om bloggångest, visst känner man igen sig:).

Ska bli kul när man kan börja tänka mer på färger - men svårt! Det blir nog en hel del grått hos oss också.

Linnestinalund sa...

Hurra vad roligt med en till "byggnadsvårdsintresserad-blogg"
Fin och personlig stil verkar ni ha! Vi har renoverat två gamla hus och flyttar nu det SISTA :)

Karinf sa...

Hur har du lyckats att tänja på all tid som tar att renovera ett hem, vara mamma och frum med allt därtill. Bra jobbat!!
Karinf

Festprissarna sa...

Ögon känsliga för grått låter intressant, men mene ä känslige för Rött!!!!!!
Festprisse 3