måndag 10 december 2012

tvättstugan

Ett inlägg som har haft många läsare, är det om vår tvättstuga. Det var länge sedan jag skrev det inlägget och nu är det riktigt kul att se tillbaka och se att det hänt en del. Det är verkligen en av de stora fördelarna med att ha bloggat länge... Dessa bilder tog jag innan snön kommit här i Värmland. Nu är allt vitt och vackert utanför fönstret!

Fönstret har vi fått till skänks, och är ett sk "kopplat" fönster (Ytter- och innerbågen sitter ihop med gångjärn och beslag). Här behövs alltså inga innanfönster. Det är ändå så pass gammalt att fönsterglaset har lite "liv" i sig. Det är troligtvis ett valsat glas, som började tillverkas på 20-talet. Läs mer om fönsterglas på Gård och torp, eller Riksantikvarieämbetets ambitiösa skrift om fönstrets historia och renoveringsråd. Ännu mer fönsterfakta här.

 Mellan de båda garderoberna som vi byggt med pärlspont och dörrar från ett rivningshus, har vi satt en arbetsbänkskiva i björk (från IKEA) Där står just nu en mangel från min mormor. Den borde nästan få ett eget inlägg. Jag var mycket tveksam till den. Det fanns inte på min karta att ta sig tid till att MANGLA. Nu är jag såld- vilken grej!
Rullgardinen i 1700-tals modell, sydde jag äntligen förra vintern. Då hade jag haft tyget väldigt länge- ett helt underbart svensktillverkat tyg i lin-bomull. Köpt på Gysinge Byggnadsvård. Vilken dröm att klippa och sy i detta tyg! Dyrt, men värt varenda krona.  

Under bänken har vi trådbackar med underkläder och träningskläder. Superpraktiskt i tvättstugan. I samma tyg sydde jag ett förhänge framför dessa. Jag använde mig av stora öljetter och en gardinstång som målades grå.

Golvet är matt klinker från Höganäs, rutigt i brunt och grått.


På väggen mitt emot har vi en begagnad diskbänk mellan en "tvättpelare" med tvättmaskin/ torktumlare och en frys. Båda är inbyggda bakom pärlspont.Vårt kök är lite för trångt för en frys, men det är riktigt bra att ha en frys i tvättstugan, inte för långt bort. Eftersom vi har "eget" kött så har vi också en frysbox på "lon". Men varför är det så svårt att hitta stilrena raka kyl-och frysskåp UTAN synlig logga? Fann till slut ett utan synlig logga.
Över diskbänken sitter IKEAS "Reda"- glaslådor under en hemsnickrad hylla. Över det en rostfri torkställning samt ett "Ivarskåp" från IKEA. På Ivarskåpet som är i trä och med en helt slät lucka, sitter ett sk "snabelhandtag" (1930-1960-tal) Det är mitt favorithandtag, och detta är lite fusk- utan "snäppet" på baksidan,  det passar även moderna självstängande dörrar.
I Höganäskruka tvättbara disktrasor i lin. Miljövänliga!
Inredning och väggar är målat med linoljefärg (ncs 2502-Y utblandat med lite vitt). Taket är struket med vit äggoljetempera. 
 
Arbetsbelysning över diskbänken är en enkel porslinssockel från Ifö Electric. 

Nu lackar det mot Jul i rasande fart. Så inte har man tid att stå och hänga så länge i tvättstugan. Mangla julduken ska jag dock göra i år. I mormors mangel med vev! Värsta gym-passet...

4 kommentarer:

♥ Pia... sa...

Å herreguuuud om en hade en sån tvättstug...då vore lyckan gjord.. helt fantastisk.. hmm du skulle se min du.. nääförresten dä får du inte;) du skulle få slag alltså;)).. trevligt inlägg.. hoppas du har det gott..
och inte stressar.. men då kan du stå vid mangeln och stressa av.. det tror jag är en bra avstressare i vår tid... kram..Pia

Anonym sa...

Ja det är en helt fantasktisk tvättstuga du har. När vi flyttade in i skolan för sex år sedan var tvättmaskin det första som installerades i källaren. Och idag har det inte hänt så mycket mer så du kan ju tänka dig! Tror att tvättstuga ofta kommer sist i prioritering ...dumt tänker man när man ser din tvättstuga. Har oxå en mangel som inte används för att det är så trist i källaren. Men nu är jag inspirerad. Ha det bra och hälsningar från Birgittas Hus.

Kerstin sa...

Vilken fantastisk tvättstuga! Man blir lite avis.

Viola_T sa...

Väldigt fint och estetiskt. Det måste vara roligt att arbeta här!!!

(Har också sparat den gamla diskbänken med 1 mm rostfri plåt för att använda i tvättstugan framöver :-)