måndag 30 november 2009

Fönsterfunderingar...


Bra sagt!
”Den här frågan håller jag på att tjata ihjäl mina vänner om, men man ska aldrig byta fönster i hus byggda före 1940-talet. Huset dör och de ser liksom gapande förvånande ut. Planglas är det värsta glas man kan sätta in, eller sådant där trist treglasfönster. Även det mest misskötta fönstret kräver bara fem procents restaurering för att det ska bli bra igen.” Säger Ulla Skoog i nummer 44 av den småtrevliga tidningen Land

Vad bra sagt! Men få nu inte ångest om det är precis vad ni gjort, bytt ut alla originalfönster mot nya i planglas. Är man inte så insatt i husrenovering, så följer man ofta de råd man får av ”experter” . I bygghandeln, av grannen, t.o.m. av regeringen (vi får ju bidrag för att byta fönster i energisynpunkt…)

Hoppas dock inte du åkte till tippen med dom. För även om nu inte vi orkar renovera gamla fönster just nu, så kanske någon annan vill sätta tillbaka dom i framtiden. Eller så lär du dig att renoverade gamla fönster faktiskt har bättre energivärden än nya, och du betämmer dig för att en dag åter sätta in dom igen. Eller så säljer du till någon annan som vill använda dina gamla fönster. Handblåst, och tom maskinfalsat glas tillverkas inte längre. Så släng inte!

Äntligen har jag fått i innanfönstrens beslag! Better late than ever... Den observante ser att jag inte har någon klisterremsa över springan. Jag har istället satt rejält med linsnöre imellan som isolering.
Min favoritkokbok med bästa julrecepten syns på bilden; Rosendals trädgårdscafè. Ska du baka egna pepparkakor, så finns det bästa och godaste receptet där! Knapriga, knäckiga och försvinnande goda...

Och har du en gång fått upp ögonen för skillnaden mellan modernt planglas och handblåst glas så förstår du. Att stearinljus aldrig kan skimra lika vackert i dött planglas.

Fast sanningen att säga så är det också mycket jobb men fönster. Ett evigt pysslande och gullande. Underhåll och översyn…


Från min bloggplats i soffan. En massa gamla pressglas med värmeljus och tända adventsstjärnor.

9 kommentarer:

Kamomilla sa...

Hej!
Du frågade om kaminen i lusthuset. Vi beställde den från Sverige till oss hit i Finland, från Qvesarums byggnadsvårdscenter, faktiskt. Såna är jättesvåra att hitta här, så vi var glada åt att de jobbade smidigt på Qvesarum. Sevicen var utmärkt och vi mailade en tid hit och dit ang. leverans och detaljer och det gick allt faktiskt jättesmidigt!

"Hon" har ett namn också, och kallas för "Gamla Frun" :)

Annika sa...

Hejsan!! jag äääälskar mina "fylleglas" i rutorna...:=) fick den kommentaren en gång när vi hade gäster som tittade ut o helt plötsligt försvann en person på vägen... fönstren är så ojämna i glaset att grejer försvinner beroende på i vilken vinkel man tittar...:) o innanfönstren byter jag aldrig bort..... hoppas ni har det bra där uppe i Gônnerske... Kram Annika

Älfgärdet sa...

Vad jag tycker om ditt inlägg :)! Det gör ont i hjärtat när man inte kan frälsa alla själar till att behålla sin fönster. Ha en fin adventstid!

Kullan Pullan sa...

Vi har både "energifönster och gamla fönster i vårat hus, och de gamla byter jag aldrig ut trots vintervadd och tejpning vart år.
Ha det gott!
Kram Paula

Anonym sa...

Så sant som det var sagt! Gamla fönster är vackra och oftast bra eller lätta att justera.

NJUT!!!

färgtrappan sa...

Hej! Så sant... vi fick beställa några nya fönster när vi byggde till, i och för sig gjorda på gammalt vis, men vilka fönster är bäst? Jo de äldsta naturligtvis!

Har precis samma beslag som du i mina öppningsbara fönster, visst är de fina!

Ha en fin kväll!

Annika sa...

Kikar in för att önska dig en härlig lussehelg.... Kram Annika

Anonym sa...

Hej!

Jag håller absolut med dig om att man inte ska byta sina gamla fönster. Själv har jag ägnat åtskilliga timmar åt att renovera våra gamla fönster! Men jag vill påpeka att både handblåst glas och maskinfalsat glas nytillverkas - vi köpte nytillverkat handblåst glas från Gysinge centrum för byggnadsvård för att ersätta några trasiga rutor på våra fönster med udda mått. Och till utbyggnaden specialbeställde vi fönster med maskinfalsat glas. Det kallas ofta "renoveringsglas" eller "kulturglas" och är lite dyrare (!) än planglas.

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色