söndag 19 juli 2009

Lillstugan eller "Lellstôga"


- Vad har ni gjort med "lellstöga"?! Frågade en liten fyråring som var på besök. Och det frågar vi oss själva just nu...

Ensam, ful, och full av urvuxna kläder, gamla pärmar och andra "bra-o-ha-grejer" har den stått i ett hörn av vår gårdsplan. Jag har länge tänkt att ett tegeltak vore snyggt, borde måla dörren och fönstret i samma kulör som stora husets, osv... Men andra saker har varit viktigare.

Eftersom jag också arbetar med annat än butiken, så har vi ju funderat på att flytta hem vår byggnadsvårdsbutik, till vår gård. För att göra livet lite enklare... Lokalen i stan är uppsagd till 1:a augusti!!! Jag arbetar alltid bäst med "kniven på strupen". Men just nu känns det lite som att vi nog inte hinner bli helt färdiga i tid. Nåväl. Eventuella kunder får "ta´t som det ä..." Färg går fortfarande att beställa, och vi ordnar en liten större "invigning" lite längre fram.
Tänkte visa lite vad vi faktiskt gjort.
Ni minns att vi baxade fram stenar att bygga en liten "förstukvist" på? Vi hade nämligen en hel pall med enkupigt lertegel från Vittinge ståendes, sedan vi lade om taket på stora huset. Åhh jag skulle kunna prata hur länge som helst om vad vackert det är med äkta lertegel! Sådan skillnad mot betongpannor faktiskt. Och har du väl upptäckt skillnaden... (Berättar mer om lerteglets alla fördelar en annan gång)
-Om vi ändå lägger nytt tak, så är det ju lika bra att bygga veranda, eller hur? Mannen var inte lika övertygad
- Så litet tak, kommer gå lätt som en plätt. (INTE!)
Taket har tagit väldigt lång tid. Mycket mätande och läktande och mätande igen. Mannen HAR tålamod. Och dessutom en morbror som VET HUR.


"Innerväggen" på verandan har klätts med pärlspont, med hjälp av bror o far. Kolla vad snyggt det blir med klippspik! (Har man råd, kan man ju spika även panelen med klippspik. Blir väldigt snyggt när man målar. Men här har vi nöjt oss med att använda klippspik på stolpe och list)

I Finland hos "Lundagård" bjöds det in till rödmylletalko. Vilken underbar idé!!! Så brukar det funka här också. Allt går mycket lättare när man är fler.
Vi bjöd in några vänner som kom med penslar och tålamod! Underbara människor! En sliten blå dörr blir målad i guldockra. Det sätts lumppapp i rutor! Och det målades fönster. Vilken kick man får när det plötsligt händer massor på bara en dag.

Det här var inte lika roligt att hitta. Den norra väggen har drabbats av röta... Då är det viktigt att hitta orsaken till problemet. Tyvärr vet jag precis vad det beror på. Jag hade staplat skiffer-plattor för nära väggen (som snart skulle läggas någon annanstans...) Var försiktig med växter och och bråte för nära husväggen. Trä behöver luft!

5 kommentarer:

Annika sa...

Kommer att bli en alldeles underbar liten shop där i di lellstôge..... tycker det är så mysigt med gårdsbutiker.... snyggt blev det med spiken också.... o listen länst ner... kommer att kopieras på verandan.... håller på för fullt att glasa in... röd fasspånt på framsidan o pärlspånt på insidan.... gamla fönster.... jobb..javisst men fint blir det... funderar som mest på vilket "mönster" det ska bli på utsidan.. tänkte lägag lika kryss som vi hade men dom finns nu på
var o varannat hus här i byggda så nu måste det kluras ut nåt nytt...:) vill ju va lite udda...

Kram Annika

Kamomilla sa...

Spännande projekt det där, men bråda dagar kan jag verkligen tänka! Det kommer att bli jättefint!

Älfgärdet sa...

Absolut ska du få läsa om linolja :). Men den är inte lång, precis vad man bara måste skriva....! De där projekten som ser så små & enkla ut de tar en väldans tid de också. Vad mycket det gör att välja rätt material! På en fest förra helgen försökte jag argumentera med min bordsgranne att inte lägga svarta betongpannor där det för tillfället ligger gamla vackra tegelpannor...tror dock inte jag lyckades. Ibland måste man inse att man inte kan omvända alla, hur gärna man än vill!

Granne med Selma sa...

Saknade dig idag på kaffrepet, men jag ser att ni har andra projekt för er :-) Det blir säkert fler gånger.

Kul att göra iordning sådant som stått ett tag. Att man drar igång nåt " på riktigt" om du förstår vad jag menar. Kommer att bli jättefint

Annika sa...

Hej där i sommarstöket.... undrar bara om du har nåra stjärthakar på lager?? har ju bara hasparna på mina fönster o stänga vill man ju kunna göra.... lämna gärna en notis om du har så hör jag av mig per telefon..... Kram Annika