söndag 22 januari 2017

1700-tals rullgardiner...

Funkar det i ett hus från 30-talet, renoverat med blinkningar åt sekelskiftet och med spår från 90-talet?
Visst, det fungerar alldeles utmärkt! Fördelar:
- Du behöver aldrig mer fundera på vare sig gardinbyten eller gardintvätt! Det är bara att minnas vilket arbete det var att få dit dem. Då slår du alla sådana tankar bort.
- Skyddar väldigt bra mot ljus OCH kyla (eller drag)!
- Snyggt och stilrent! Vilket ju förstås är en smaksak. 

Använd gärna ett tyg av god kvalitet och ett mönster/färg som du kan leva med länge. Eller förresten, jag har använt både dyr fin-kvalité och billigare tyg från det Stora Varuhuset. Så här flera år efteråt, syns ingen större skillnad på vare sig ljusäkthet eller slitage... Och det här med att hålla sig till de traditionella ränderna eller rutorna- det vore ju supercoolt att sy 1700-tals-rullisar i ett Marimekkotyg! Får jag fundera på...

Jag gillar dock mina ränder och rutor. Under åren har det kommit upp rullgardiner i många rum.
Men jag gillar också mina fönster helt Utan gardiner.

Detaljerna gör mycket för helhetsintrycket. Men det behöver inte vara "Gysinge-perfekt" (!). Man kan ta-vad-man-har: jag tycker detta linsnöre är så snyggt. Detta sålde jag i min byggnadsvårdsbutik, som vi hade på gården förut. Tror det finns hos Ovolin i Örebro. Traditionellt användes nog bomullssnören. Jag har köpt både i en vanlig sybehörsaffär och från Gysinge. 

Själva "kroken" eller beslaget som man fäster snöret i: en handsmidd spik-snyggt!, eller varför inte en upphittad gammal porslinsisolator (funkar perfekt att vira snöret runt!). Har också satt två små pyttekrokar i trådmodell, och virat snöret emellan. Min favorit! 
I tvättstugan: Gysinges bolsterrand i lin- och bomullsblandning. Vilken kvalitet! Känns faktiskt som detta tyg liksom står emot smuts- så tvätta inte innan du börjar sy! Då tror jag tyget blir mjukare och mindre motståndskraftigt. Röd-vitt är ju klassiskt, och andas lite Madicken-känsla tycker jag. Snyggt till den "varmgrå" pärspontsväggen (2502-Y uppblandat med lite vitt).
I tonårsrummet: Ett svartvit-randigt bomullstyg från Ikea. Lite kraftigare tyg, MEN inte "genomvävt". Ränderna finns alltså bara på framsidan. Detta syns ju tydligt på en rullgardin, men jag tycker inte det gör så mycket. Men det kan ju tålas att tänka på att en rullgardin bör vara mönstrad både på rät-  och avigsida. 

I "stor-rummet" eller vardagsrummet. Vitt tyg i hellinne. Dessa var jag lite orolig över, att de skulle bli solkiga och att de skulle gulna. Nu har de suttit här sedan 2004, och visst syns åren, men de känns fortfarande helt ok. 
I lillstugan: mitt favorittyg, Gripsholmsrutan i röd-vitt. Det är en kopia på ett 1700-talstyg, och i 100% lin. Ikea producerade detta tyg tidigare, men nu tror jag Move fortfarande säljer detta. Det var många år sedan jag lade ner min byggnadsvårdsbutik, men fortfarande ringer kunder och letar efter detta tyg. Här använde jag inte ringar i glas, utan smidesringar, från min nu nedlagda butik. 

I pojkrummen: En ruta i en "Gripsholms-kopia". Köpt i en vanlig sybehörsaffär. Med bomullsnören från Gysinge. Gysinge säljer hela "kit". Praktiskt. Deras glas-ringar är helt fantastiska.

Läs gärna detta gamla inlägg för att se hur jag gjorde när jag sydde... 

Inga kommentarer: