onsdag 23 januari 2013

Konsumera mindre?

Nu är Julen borta. Julduken som jag manglade i "mormors mangel", får dock ligga kvar ett tag till. Den känns inte så "julig". Jag bara älskar den här linneduken från Klässbols linneväveri. Det är en lite grövre linneduk som heter "Gärdet". Under flera år fick vi i julgåva, presentkort på linneväveriet, som ligger i vår närhet. Vilken bra ide´! Då kunde man faktiskt "unna" sig något med riktig kvalitet, som man kan ha nytta av länge, länge. För även om kvalitet kostar, så tror jag att det lönar sig i längden- både för miljön och människan. Kerstin i Ölserud, (själv konsthantverkare), har skrivit ett så bra inlägg om "hållbar shopping", på sin blogg. Här ett citat från hennes sida:

"...Att man betalar ett riktigt pris för en produkt som är omsorgsfullt gjord och som håller över tid. Då behöver man inte köpa nytt så ofta (vilket då inte blir dyrt i längden) istället för att handla ofta och många billiga varor (eftersom de görs under sådana förhållanden som är dåliga både för miljön och människan). Det kallar jag hållbar shopping. Den här sortens shopping och på loppisar o.lik är något jag tror på, förespråkar och försöker själv sträva mot (även om jag inte alltid lyckas)...."

Jag tror också på att handla lokalt. Kortare transporter- mindre utsläpp, samt att man gynnar de företag som finns i bygden och som också kanske ger arbetstillfällen. DET är också hållbar shopping.
Keramikfat av Ulla Nilsson, lokal keramiker 
Konstigt då att detta inlägg handlar om att KÖPA saker- jag som tänkte att 2013 skulle handla om att konsumera MINDRE (och så deltar jag själv i dagens konsumtions-beteendet, genom att visa saker jag köpt här på min blogg...). Jag har länge haft tankarna om att "leva mer för mindre", bli mer självförsörjande, lönearbeta mindre och leva mer, eller som det så trendigt heter;  "shifting down". För det känns som att det är en stark trend att handla begagnat (el Vintage), tillbaka till det småskaliga och egentillverkade, tillbaka till retro och "äkta" (?). Om det nu är så att detta är en stark trend så tycker jag det är en underbar trend!

Och precis när jag hade tänkt att detta borde jag blogga om, så hade Kerstin (samma blogg igen), skrivit ett inlägg om hennes steg att "Leva mer på mindre". LÄS! Modigt! 


Jag dras själv lätt med att köpa saker. Saker som man absolut tror att man verkligen behöver. Något att "unne säg" (på värmländska). Jag ska nu istället låta 2013 bli ett år då jag rensar ut saker jag INTE behöver, och inte köpa nya saker, jag tror jag behöver. Egentligen har jag allt!  Det här är säkert lättare sagt än gjort. 

TVÅ hemgjorda kuddar:) Kudden till vänster; två linnetyger och ett i halvlinne. Växbo lin har den smala randen, Julduken från Klässbol på mitten, samt rödvit randigt halvlinnetyg från Gysinge.

Arbeta mindre och leva mer då? Jag tror att det är heltidsarbete som tar "knäcken" på, eller bränner ut många i dagens samhälle. Samtidigt som vi ska arbeta heltid (för deltid är ju en kvinnofälla...), ska vi hinna med familjen, barnen, träningen, renoveringen, semestrarna (gärna utomlands), och så ska vi vara Lyckliga också, (OCH leva alla våra drömmar...). PUH!

Själv försökte jag väl delvis "leva min dröm"- om en byggnadsvårdsbutik, som jag hade under några år. Jag kom fram till att den tog alldeles för mycket tid, i förhållande till vad den "gav". Den gav otrolig mycket annat än pengar, förstås- kontakter, möten, kunskap. Men jag kunde inte leva på den. Byggnadsvård är fortfarande förhållandevis "smalt", och man måste nog satsa mycket större. Och dessutom är det nog numer ett "måste" med en webbutik också. Många egenföretagare kanske arbetar många arbetstimmar, men tycker ändå att det ger annan livskvalitet. Nu har jag återgått till mitt arbete som lärare. På deltid. Och det är lagom. Fattig, men lycklig brukar jag säga (ja, alltså jag fattar att jag inte är fattig i ett globalt perspektiv). Jag är tvärtom otroligt RIK. 


För första gången i mitt liv har jag provat sk. kedjestygn, Mindre konsumtion kanske leder till mer handarbete...?


8 kommentarer:

Maria sa...

Hej!
Klokt inlägg som jag instämmer med. Jag blir ofta mätt på konsumtion och har insett att jag har det mesta jag behöver.
Jag shoppar nytt ibland ändå och vissa saker måste ju shoppas. Speciellt när man har barn. Tänker ex. på alla vinterkläder. Men mina tre får oftast ärva av varandra om de inte blivit alldeles för nött.
Tack för fin kommentar hos mig!

Älfgärdet sa...

Dina ord är så kloka! Tror oxå att det är pressen att vara effektiv tar knäcken på oss. Blir lycklig över att höra att du arbetar mindre tid o är lite fattigare men sååå mycket rikare man blir! Sen beundrar jag ditt mod till Tjejvasan....men anser för övrigt att det är helt stöllit!

färgtrappan sa...

Ja du... det mesta har redan sagts i föregående kommentarer om det du beskrev.
Det är inte alltid så lätt att förena allt - jag försöker hela tiden, speciellt med jobb. En ständig balansgång är det med två jobb som varvas med varandra.
Det viktigaste tror jag ändå är, att emellanåt stanna upp, oavsett det gäller jobb eller köpbeteende, och fundera på vad som är det viktigaste i livet just nu och just här.
Om du har kvar din dröm med byggnadsvård, ge inte upp, du kanske kan hålla på med det på något annat sätt än vad du gjort tidigare. Man ska hålla kvar vid sina drömmar, det är så viktigt och det ger energi.

Ha en fortsatt fin vecka!
/Maja

Anonym sa...

Så förnuftigt att "inte shoppa loss" för jämnan. Jag flyttade från storstan till landsbygden för att inte enbart konsumera kultur utan även utföra kultur med mina händer. Göra saker själv. Det är skönt, det är lugnt och trivsamt.
Jag tror du kommer att handarbeta mer, det blir så bra!

Asta sa...

Vad tråkigt med din butik. Men det är inte lätt att vara egen företagare. Och precis som du själv skriver är det nog idag nödvändigt att även ha en webbutik. Själv tänker jag ibland att jag skulle vilja ägna mig åt konsthantverk av olika slag, och säger alltid att om det kommer en dag då jag inte är beroende av min inkomst så ska jag slå till:) Vilket är detsamma som aldrig eftersom vi i princip aldrig köper några lotter. Men det är viktigt att ha en dröm också och ibland är vitsen med drömmen att inte riktigt nå dit utan att ha ett mål för sin "strävan".

Annika sa...

Hmmmm o här setter jä o grônner på om jä ska söke nytt jobb o börje jobbe helti.... :) när jä läser ditt inlägg får en sä ju en tankeställare... ska en jobbe o tjäne mer pängar eller ska en ha litt minner o kunne ängne sä ôt dä en helst vill..... tar nock o grônner ett par dager te jä... :) hôppes allt ä bra mä dä.. Kram Annika

Unknown sa...

Hej Hopp! Här var det trevligt att titta in bland alla inlägg!
KRAM Petra E
www.romantiskahem.blogspot.com instagram romantiskahem

Sofie sa...

Hej!

Vi vill tipsa om att du kan nominera din blogg till Årets Byggblogg som avser utnämna Sveriges bästa byggblogg den 29 maj 2013. Vinnaren kammar hem 25 000 kronor i ett projektkort att handla varor för på BAUHAUS. Skicka in ditt bidrag senast den 12 maj.

Lycka till!

http://www.bauhaus.se/byggblogg.html