tisdag 10 april 2012

Vilse...

...i "min" skog! Känner inte igen mig längre. Samma stig på bilderna nedan. Tagna från nästan exakt samma plats. Första bilden är tagen för drygt ett år sedan.
Ganska sent i höstas kom ett gäng sk "skotare" och avverkade delar av "vår" skog. Resultatet syns här; samma stig, men något mer öde... Här syns också att de frötallar som sparats ofta blir sk "rotvältor" när det blåser.
Detta är väl modernt skogsbruk, antar jag, men finns INGET annat sätt att sköta skog anno 2012? Vi vet att turistnäring och sk grön näring växer. Människor behöver skogen för rekreation! Vårt byalag har märkt ut vandringsleder och gjort fina kartor för turister. Men vilken holländare vill vandra över ett kalhygge... Jag förstår med hjärnan att detta säkert är det enda ekonomiskt försvarbara och att skogen säkert var mogen för just avverkning. Men med hjärtat är det svårt att förstå att min idyll, mitt andningshål, min rekreation, min skog, bara är ...borta. Ett helt annat landskap uppenbarar sig. Och ska man nu försöka hitta något positivt så är det väl att denna utsikt plötsligt breder ut sig.
Bakom vårt hus finns en "höjd", där skogen hittills har fått vara ostörd. Där finns många fina vandringsleder och högst upp på toppen ligger detta "utkikstorn" som byalaget byggde för några år sedan.
Runt detta torn är dock fortfarande skogen kvar! Och utsikten är vidunderlig. Jag och lilleman gjorde denna promenad en solig men kall aprildag förra veckan. Sorgligt känns det dock att skogen förändras så av en avverkning...

5 kommentarer:

Annika sa...

Jo du inge kul med dessa kalhyggen där det funnits vacker storskog att promenera i.... du får glädjas åt nya utsikten...:) påsken blev lugn o nu väntar en jobbvecka med nattjobb.... Kram Annika

Granne med Selma sa...

åååå.... nu blev jag lite ledsen här framför datorn. Kram Sussie

Sommarfågel sa...

Ja, det där kändes i hjärtat.

Viola_T sa...

Det känns som det inte finns något att säga - bilderna säger det mesta, sorgligt nog. Och de som är för skogsskövling bryr sig nog inte om min/våra åsikter. Tråkigt är det!!!

Odensvi gård sa...

Jäklar!! När jag ser detta så kan man förtvivla det klart att det går att göra på annat sätt om inte pengarna styr,