måndag 26 december 2011

Ladugården...

är klar! Bästa julklappen var att kunna njuta av att ett ganska stort arbete faktiskt är FÄRDIGT. Redan den 30:e november tog jag dessa "slutbesiktningsbilder". Sedan dess har det hunnit både komma snö, och försvinna igen.


Så här ligger ladugården i förhållande till boningshuset. Man ser ladugården skymta "bakom" bilen. Det gamla pannplåtstaket ÄR rostigt, men jag tycker det rostiga är riktigt snyggt mot allt det nymålade- det får inte se FÖR perfekt ut... Men så småningom ska vi måla plåttaket med linoljefärg. Tills dess får det vara som det är. Södersidans tak är rostigare än baksidans, som är norrsida.

Dörrar hängde lite på trekvart och trappor höll på att ruttna. Nu är trapporna lagade och strukna med roslagsmahogny (en tjärblandning). Dörrarna är strukna med falu svart.

Utelampor kan vara svårt att få till på ett snyggt sätt, i en äldre gårdsmiljö. Förr hade man säkert inte så mycket utebelysning, men man vill kunna hitta till vedbon även i mörker! Vi har satt upp flera sådana här enkla porslinssocklar med tillhörande glaskupa. Det är så mysigt att se ut på gårdsplanen nu, när det lyser över vedbodsdörren och ladugårdsdörren.

Vi har schaktat bort jordmassor från baksidan och sänkt marknivån så den sluttar ut från byggnaden. Vi har avverkat granar och tagit ned buskage som växte nära inpå fasaden. Vi rev också det ruttna dasset, men byggde upp ett nytt på samma ställe och använde oss då av den gamla dassdörren, golvet och ”dasshålet”. Vi ”moderniserade” det hela något genom att sätta in en utbytbar tunna, istället för att ha en öppning mot gödselstaden.
Vi har gjutit en ny balk runt gödselstaden, men sparat den del som var hel. ”Golvet” i gödselstaden var också gjutet (alltså ganska påkostat redan från början), vi lagade i det som var trasigt. Taket över gödselstaden är återuppbyggt och belagt med gammal pannplåt. Det är det som är utbyggnaden på baksidan. Här syns det att pannplåten inte alls är så rostig.

Vi bockade till en pannplåt och ”drog” den upp mot träfasaden. Det såg ut som om det en gång varit väggar runt gödselstaden, så vi bestämde oss för att bygga väggar runt, för att kunna använda utrymmet som förråd. Just nu är det så vi använder utrymmet, men det kommer i framtiden att kunna användas som gödselstad, om vi behöver det.

Den gamla dassdörren tillbaka, med ny färg (falusvart) och överliggare i 15% grön umbra.

På ladugårdsdelen knackade vi ned all puts som var bom. (Se förra inlägget) Putsen visade sig efter analys vara en kc-blandning, alltså inte enbart kalkbruk, utan innehöll även cement. Putsen lagades av en murare, och sedan målade vi själva med en sk kc-färg(Innehållande både kalk och cement). Det var helt nytt för mig, och ganska svårt. Jag fick ett recept på kc-färg av muraren Mats; 2 delar kalkstensmjöl, 1 del kalk, 1 del vitcement blandas med 3-4 delar vatten till en ”skummjölksliknande” konsistens. Färgen stryks på med en styv borste, och kulören visar sig inte förrän efter ca två dagar när färgen riktigt torkat. Vi ville inte ha en helt kritvit puts, utan blandade i ca 2% grön umbra för att få en ”mjuk” vit kulör. Efter första strykningen fick jag panik! Kulören blev INTE så vit som jag tänkt mig. Men sedan blev den vitare och vitare ju längre tid den torkade.

Fönstren har renoverats; kittats med linoljekitt och målats med linoljefärg. Kulören blev vitt, brutet med 30 % grön umbra. Vi sparade de glas som efter urtagning var hela, och kompletterade med fönsterglas från 30-talet. Fönstren är fastspikade med hästskosöm.

Ladugården används nu som hönshus. Så småningom ska innanfönstren också renoveras och ”hönslucka” monteras i en glasruta.

Vattenavrinning bort från hus, är bland det viktigaste för att rädda ett hus. Bland annat pga en läckande hängränna, hade vår putsade ladugård fått sina sprickor. Här har vi monterat hängrännan med ett långt utstick, det behövs inte alltid stuprör, speciellt inte på enklare ladugårdsbyggnader. Det passar kanske bäst med galvade rännor på ett gammalt hus, men jag tycker vårt "lappverk" av det vi hade (överblivna rännor i tre olika färger...)blev bra så här, struket med faluljus (samma som fasaden) OJ vilket långt inlägg. Men så var det en lång renoveringshöst också. Nu äts det julgodis och julmat tills man blir andfådd- och då liggs det i soffan vill jag lova. Gott Slut Alla! Välkomna tillbaka 2012...

12 kommentarer:

hildur sa...

O vad fint. När jag ser allt arbete ni lagt ner längtar efter ett hus på landet. Ja det är inte arbetet jag längtar efter, men huset...

Kerstin sa...

Men va fint! Vilket arbete ni har lagt ner.
(Visst är jag en vår optimist. Efter jul har man allt härligt framför sig)

Anonym sa...

Giiiilllar!!

Kristina sa...

Hejsan!Nu hittade jag in till dig!Vad fint ni har det och vilket jobb ni har lagt ner!Kikar gärna in igen!
Gott nytt år!

Älfgärdet sa...

Faller en blivande (snaaart!) bebyggelseantikvarie i smaken, mycket! Den gröna umbran är fantastisk. Den gör sig i alla brytningar & funkar ihop med alla andra kulörer. Har man testat vill man aldrig vara utan. Ett gott 2012 önskas! Själv ser jag med spänning fram emot vad året har att bjuda efter jag har avklarat sista ynka terminen i Göteborg :)!

Unknown sa...

Hej!
Satt å klicka på lite blogglänkar, och vips så hamna jag hos dig!

Vilken härlig blogg och fint hus!

Här tittar jag in igen!
Ha d gott!
Hej från en till bondmora :)

Granne med Selma sa...

Vilket jobb ni gjort! Så FINT det blev. Minns känslan när vi började med vårt uthus/stall. Man känner sig rik med en sådan byggnad på gården, eller hur? God fortsättning på det nya året!
Kram

Anna Scandinavian Cottage sa...

Åh så fint!
Nu längtar jag till mitt hus i Värmland efter att ha sett detta!

Soldattorpet Anno 1840 sa...

Oj vad fint ni gjort!
Blir mäkta imponerad.

Härlig blogg, den skall följas med glädje.
Mvh//hanna

Louise sa...

Så vacker den är med sin rödfärg. Det finns inget vackrare än nyttoytor som är kärleksfullt ordnade. Hade säkert imponerat på Linné om han hade vägarna förbi!

Lev Vackert sa...

Lördagen den 19/5 från kl 12.00 Blir det äntligen av!

Vår första bloggträff i Lev Vackert Huset! Vi hoppas att så många av er som möjligt kan komma och träffas! ÅÅÅHHHH så skoj!

Föranmälan ska göras tillvitromantik@gmail.com samt en förskottsbetalnings ska göras i samband med anmälan. Detta så att vi kan bjuda på god Kycklingssallad, kaffe, dryck och kaka. Kostnad 135:- Vi håller stängt på övervåningen av huset så att vi till en början kan lära känna varandra där och ha lite lotteri och liknande. Vi kommer också kort presentera hur det gick till när vi förverkligade vår dröm om böckerna och butiken. Sen är det givetvis fritt att röra sig i butiken. För er som kanske vill sova kvar finns bra möjligheter bara ett stenkast bort. Se under Fliken Om Kristinehamn på www.levvackert.se Kram Petra www.romantiskahem.blogspot.com och Ingela Broling www.inspirationivitt.blogspot.com

mammatilltvillingar sa...

Hej!
Vad fint det blev med KC färgen på ladugården.
Vi tänkte testa lite men kalkstensmjölet gjorde färgen brun.
Använde ni något speciellt kalkstensmjöl?

Mvh Julia Ek
mrsjuliaek@gmail.com