lördag 24 oktober 2009

VÄRME- VED- VILA


Hur många pannrum har ni sett på inredningsbloggarna?

Pannrummet, detta undanskuffade, bortglömda men ack så viktiga rum. Vi har vår groventré rakt in i pannrummet. Här staplas nästan dagligen ved. Här torkas tvätt, snubblas över stövlar, förvaras verktyg och bra-att-ha-saker.

När vi nu gjorde om vår lillstuga till byggnadsvårdsbutik i somras så fick vi ett stort problem med förvaring. Lillstugan hade nämligen varit knökfull med säsongsgrejer, vinterskor, pjäxor, hjälmar, kläder som väntade på att nästa bror skulle växa, och ja ni vet. Jag började med att rensa ut och SLÄNGA. Är ingen fena på fengshui. Men det är rätt skönt att slänga…
(Men varför sparar man gamla pärmar från GYMNASIET!!!)

Sedan började vi fundera på vårt pannrum. Det är väldigt högt i tak i pannrummet eftersom det hamnade i en nybyggd del. Förvaring högt upp efter taket borde funka. Och inte var det målat heller (ni har väl aldrig börjat använda ett rum innan det är färdigt???) Arga snickaren hade gått loss hemma hos oss, jag lovar. Men de ogjorda delarna håller vi tappert från bloggen…


Jag sätter inte upp hyllor utan att måla först. För då blir det ALDRIG gjort. Så jag tog lite slattar som jag hade. Det blev äggoljetempera. Glasfiberväven satt redan (omålad) Taket målades av praktiska skäl inte vitt. Det ryker in ibland när man eldar med ved. Har i hemlighet drömt om att våga ett riktigt färgstarkt tak, och härinne gick jag loss. Ska visa mer bilder på taket, men här syns det att det är lite åsk-grå-blått.
Plastförvaring från IKEA rummer ganska mycket. Trådkrokar från vår butik.


Konstigt kanske, men i pannrummet har vi ett av våra snyggaste golv. Gammalt takskiffer från Glava. Återanvändning! Det är otroligt tåligt och ser aldrig skitigt ut!Pannan är en vedpanna Arimax 35. Den har några år på nacken (Den gula snyggingen högst upp i inlägget). Här bakom står ackumulatortankarna 3 st a´500 l. Den värmen räcker länge. Vi har vattenburen golvvärme i hela huset. I kombination med trägolv (28 mm tjocka). Det fungerar bra.

Vedhanteringen är det mest Mannen som sköter. ”Ved-Värme-Vila”- låter väl fint? Det tar bara ett bra tag innan man kommer till det där ack så viktiga ”Vila”


I fönstret har nu det insyns-skydd kommit upp som jag köpte för evigheter sedan på Designtorget. Företaget heter ”Strössel-design”, och mönstret ”Flinga”. De har ett som heter ”Pelargon” också, som är ganska vanligt. Jag tyckte detta var en så bra idé, för jag har gått omkring och retat mig på att det utifrån ser så ”skräpigt” ut i just pannrumsfönstret. (Inte för att så många går förbi här ute i skogen… men jag såg det!)

Här hamnar avfettningsflaskor, skruvmojänger, hörselkåpor och annat som Mannen bara måste veta VAR han har. Så jag tyckte detta var jättesmart. En löstagbar fönsterfilm som ger lite intryck av gammaldags slipat glas! Jag passade på att sätta upp den innan innanfönstren kom på plats.

Mannen var inte lika glad.
-Vad är det här!?
-Är det inte snyggt? Istället för gardin?
- Jag kommer bli galen, jag gillar att stå här och kika ut när jag tänder i pannan… (Det finns inte så jättemycket att titta på utanför vårt pannrumsfönster, men jag förstår vad han menar)


Det sitter kvar än…
PS. Hur ser Ert pannrum ut?

8 kommentarer:

Granne med Selma sa...

det vill du inte veta .... *iiiiii*

Kamomilla sa...

Vi har inget! :) Vi har eldstäder i rummen och kutar runt och klämmer in ved här och där... Sovrummet, köket, vardagsrummet och allrummet. I badrummet och farstun har vi värmeslinga i golvet. På toan brukar vi sätta in ett pyttelitet oljebatteri under den kalla årstiden. Men annars så är det alltså kaminerna och spisen som gäller. sonen har dörren öppen till sitt rum under dagen, så värmen stiger upp dit från nedrevåningen. Vi har klarat oss bra. Lite kallt om morgnarna ibland, men klarade man sig förr så klarar man sig nu...

Vilka fina insynsskydd! Dem gillar jag!

hildur sa...

Har en kamin i vardagsrum, 70-talshus. Visst blir det skräpigt, men vad gör det. Lite bark och flagor från tall känns alldeles rätt i hörnet mellan kaminen och väggen.
Vi har placerat en snurrstol så att vi, mest maken kan välja mellan att se akvariet, brasan eller någon gång TVskärmen.

Förvaring är en fråga i sig! Barnen är utflyttade så hoppa över skor är inga problem, men allt man sparar... Hildur

färgtrappan sa...

Hej! Tack för kommentaren hos mig. Det är alltid lika roligt att hittade likasinnade som ¨snöat¨ in på det här med byggnadsvård och färger. Det ger inspiration!!!

Ha en go helg!

Home No.1 sa...

Hahhaa det ska vi INTE visa här på bloggen!
men erat var ju kanon!
Ha det gott!

Kram Annica.

maria sa...

Åh, jag visade ju just en bild från vårt pannrum. Fast man såg mest min man och ett gäng kopparrör. :) Vårt pannrum är väldigt litet och trångt och ackumulatortanken tar upp typ halva utrymmet. Men svärfar har putsat skorstenen riktigt snyggt och man får lite känslan av "husets hjärna" därinne. Elcentral, vedpanna, alla rör och sådant...

Ann-Sophie sa...

Inget pannrum i Speked - värmepump i tvättstugan. Men vilket underbart golv! Avundsjuk är rätta ordet.
Snart kommer jag och hälsar på dig så jag får se allt, även det du inte visar upp här.

Anonym sa...

Hejsan!
Vilket kul inlägg!!
Vårt pannrum finns i uthuset, och ingen vacker syn :) Men bra att sätta tex våta stövlar som behöver torkas på pannan.
Jättesnyggt fönster insynsskydd! Ett sånt borde jag ha i vår groventre som har ett gardinlöst fönster ner mot vägen och där jag ofta står o byter omm..;))
Trevlig helg!