torsdag 23 oktober 2008

Soligt Söndagsminne!

Ute är det kolmörkt och regnet faller...
Då känns det kul att plocka fram de här bilderna från i söndags. I vår del av värmland sken solen från en klarblå himmel. Hösten visade sig från sin bästa sida.

Jag passade på att måla ytterdörren med en omgång linoljefärg.

Ytterdörrar tar mycket stryk. Speciellt om man som vi, inte har något tak över den. En ytterdörr utan skydd har det tufft i vårt klimat!
Är du lycklig nog att ha en ytterdörr i trä, lönar det sig att bry sig om den lite extra. (En ytterdörr i Mdf är faktiskt svårare. Jag tycker inte de är underhållsfria som det påstås...)


Ofta räcker det med att olja in ytterdörren med rå, kallpressad linolja. Det har jag gjort i flera år, och på så sätt "skjutit upp" ommålning. Men nu behövdes ett nytt lager med färg. Jag målade med Engwall o Claessons linoljefärg; Guldockra. Det är en kulör som gör sig i höstsolen!

Eftersom linoljefärg inte flagar, den vittrar istället, räckte det med att tvätta av dörren och slipa lite lätt.

Den sista ringblomman "the last Marigold" lyser i kapp med dörren!

Sedan familjen fick den här praktiska stekhällen "Muurikka-pannan" lagar vi ofta mat över öppen eld ute i trädgården. Favoriten hos barnen är kolbullar. Eller "kôlbuller på värmländska. Och nej, det är inte det minsta likt bullar. Det är ungefär som pannkakor med fläsk i.


Prova att äta ute med barnen, även andra tider än sommaren! Och man behöver inte gå så långt för att starta en eld. Sedan finns sysselsättning i timmar....

14 kommentarer:

♥ Pia... sa...

Hej..hm...kanske man ska testa..har aldrig ätit kolbuller...men det såg faktiskt gott ut:)..fin dörren blev....ha en trevlig och skön helg..kram ..PIA

Kallholmen sa...

Visst känns det härligt att linoljemåla dörrar och foder...!
Det känns som man gör en god gärning...! Sen blir det så fräscht också.
Ha en mysig helg!
Carolina.

Lallis - liv och leverne sa...

Ja, vad mysigt att äta ute:)
Och dörren blev ju kalasfin!
Ha en härlig helg.
Kram Lallis

Älfgärdet sa...

Ja det där med underhållsfritt...hrm... Detsamma som att det inte går att underhålla utan måste bytas ut helt & hållet. Gissa om vi har snackat aluminiumfönster på min kurs i Kulturvård & byggnadsvård. Underhållsbart är däremot ett ord som klingar bra! Trevlig helg!

Målargården sa...

Åh, va fin dörren blev. Tycker det är så härligt med den färgen till röda hus (har ju samma själv!!) Håller fullständigt med. Laga maten ute med barnen. Hur mysigt kan det bli.....Supermysigt!
Ha en härlig helg! /Kram Eva-Mari

Handplockat sa...

heeej
go garv och varmt hjärta får jag när jag läser dina rader hos mej =)

sedan Är jag ju målarmästardotter så det är klar att man vurmar för en bloggerska som målar "rätt"

ha en toppen helg =)

Grodmamman sa...

Härligt att laga mat ute!
Måste bara säga att du skrev väldigt bra i förra inlägget! Kände igen mig så väl!=) Jag försöker att skriva när jag själv vill, bloggen är först och främst en dagbok för mig.
Kram

Lilys liv sa...

Tack för besök! Jag är nybörjare i bloggvärlden, men tycker att det är kul! Ditt hus är jättefint, och dörren är jättefin. Vi måste göra något med vår dörr. Den är som er utan tak över, dubbeldörr med två fönster i enkelglas. Kall och dragig men jag vägrar att byta ut den. Vet du hur jag kan få den tätare? varmare? isolerad? Kort sagt mer vintervänlig!

Gagga sa...

Vi hade kolbulleafton för jägarna i Silvergruvan förra lördan över öppen eld utanför Gaggas Ateljé. Suverän mat! Och en biverkan blev att alla dessa karlar kom in o såg utställningen. En dag återstår av "Älgöppet" i Gaggas Ateljé. Välkomna!

Karin Lindström sa...

Hej!

Nu när jag ser din dörr så blir jag påmind om min! Den borde verkligen målas i år! Så fin er blev, och det låter så mysigt med er utedag. Jag har provat kolbullar. De var jättegoda.

Kram på dig!
Karin

Vända blad sa...

Hej! Jag blir alldeles lyrisk när jag ser din målade dörr...otroligt vackert! Måste vara nåt arv från farfar målarmästaren som ligger kvar i generna...
Vi brukar mest woka på vår muurikka, gärna tunt skivad älgskav med grönsaker och potatis, det blir mums...men kolbullar låter smarrigt det också! På kalixbondska (där jag kommer ifrån heter det "slobba" eller "slobben".
Ha en fortsatt trevlig helg och tack för kommentaren hos mig!
Kram Maria

gamlamejeriet sa...

Ville bara säga att jag tyckte det var kul att du hittat mig också. Själv hittade jag din blog tidigare.
Den var en av anledningarna till att jag också ville börja blogga.

Vi har förresten också gulockra på två av våra dörrar och är jättenöjda. Färgen har en sån fin lyster!
Tack för titten.
/ Malin

Viveka i Bläckhornet sa...

Hej!

Jag har haft den ockragula färgen på ytterdörren i flera år men har ännu inte tröttnat på den.
Så mysigt med matlagning ute:)

Kram Viveka

Annika sa...

Hejsan.... som gammal scout har det lagats en hel del utomhus.... kolbullar skarabbelurer o pinnbröd.... sockerkaka i apelsiner o grillad banan..... mums... det smakar ju så gott ute... har en fundering på denna linoljesåpa... har det kommit nån måntro???? är så spänd på att få prova..:) ordspråken kommer från ett häfte som sparbanken gav ut för nåra år sen.... det är nog ganska vanliga ordspråk som översatts till värmländska.... tycker det är lite roligt med en knorr.... den gula färgen är kanon... Kram Annika