söndag 28 september 2008

Tjärdoft!

En underbar doft! Och en härlig yta!

Eftersom sommaren bestämde sig för att dröja sig kvar lite grann här i Värmland, så blev ett projekt gjort som liksom aldrig hanns med.

Vi brukar stryka vår trapp med roslagsmahogny på våren. Roslagsmahogny är perfekt att impregnera virke med, som är speciellt utsatt av väder och vind. Som en ute-trapp. Vill man inte använda tryckimpregnerat virke, så är vanlig kärn-fura struken med lika delar tjära, linolja och terpentin ett bra alternativ!

Blandningen kallas alltså Roslagsmahogny. Vackert namn, väl !? Vet dock inte varför det heter just Roslagsmahogny. Kanske någon i Roslagen vet!?


Pelargonerna har gjort sitt. Jag hoppade över höstblommorna i år.
Lade helt enkelt mossa i mina buckliga hinkar.


Sitt- och gåvänligt! Vanlig hyvlad fura, struken med Roslagsmahogny. Och så den handsmidda spiken förstås. Återvunnen från ett gammalt kyrktak.
PS! Roslagsmahogny kan ni blanda själv. Eller köpa hos Nyhems byggnadsvård. Vi har några burkar kvar...

11 kommentarer:

♥ Pia... sa...

...Hallo..åå..mmm..känner tjärdoften ända hit te mej:) såå gott det luktar .....ja du jag har fortfarande INTE målat dessa möbler i köket som jag skulle..tvekar än ..jag målade en hylla blev inte så bra..vet inte vad felet är...och nu så ..funderar jag ..tänk om det blir smamma resultat..kan det vara att jag stått ute och målat i för fuktig miljö??..ska slipa ett gång till och så får vi se..annars kommer jag till dej med hyllan så får du ge mej tips...färgen är bra..och du en sak till..jag målade ju med svart slip under..kan de vara fel då tro?..PIA

Lilla huset på prärien sa...

Det blir verkligen jättefint! Jag är lite avis på dig som får stå och arbeta bland alla vackra saker inom byggnadsvård hela dagarna. Och så doftar det ju så gott...

Ha en skön vecka!

Kram Jenny

LantlivsAnette sa...

sååå ljuvligt fint du gör det hela tiden..och bara mossa i vackra hinkar,jaa jag säger då det , hur fint som helst !
Kram Anette

Designe sa...

Så vackert golv och va fint det blev med mossa i krukorna! Kram :)

Färjtorp sa...

Hej!
Bron blev superfin, verkligen! Mossa, det gillar jag =) Kika in och se mitt förra inlägg, rätt mossigt... =)

Gillar eran dubbeldörr!
Kram Johanna

Synka mig sa...

Låter så romantiskt med roslagsmahogny!! SÅ fint att bara lägga mossa i krukorna
ha en fin vecka
kraaaam Malin

Annika sa...

Känner doften ända hit... kommer med västanvinden.... ska komma ihåg detta tips när det ska byggas nåt ute nästa gång.... Kram Annika

Vända blad sa...

Ojojoj vilken härlig "färg"...så snyggt med det svarta...Mosshinkarna är jättesnygga! Du har ju julpyntat färdigt och klart!
Kram Maria

Älfgärdet sa...

Tjära är allt något alldeles särskilt det! Har aldrig testat Roslagsmahognyn men har funderat på den många gånger. Blev ju kanonsnyggt!
Nu undrar jag bara om Lisbeth Karlsson har varit & hämtat mina beslag??? Hon skulle nämligen höra av sig till mig med summan & bg/pgnr för att jag skulle kunna sätta in pengar till dig. Men jag har inte hört nåt.... Men kan inte du tala om för mig vad jag är skyldig & maila mig ditt kontonr så kan vi fixa det?
//Madeleine

Elzie sa...

Det blev verkligen snyggt. Ingenting som går upp mot det naturliga. Och visserligen gillar jag inte att få tjärdoft rätt i snoken, men kan inte säga annat än att det doftar gott - på avstånd!
Hoppas du får en bra dag.
kram Elzie

Kallholmen sa...

Man tager vad man haver ...Mossan blev hur fint som helst riktigt miljötänk och billigt också.
Som vanligt så gör du allt så ordentligt riktig byggnadsvård.
kram Malin