torsdag 21 augusti 2008

Genom handblåst fönsterglas...

... skimrar världen lite extra. Det är sant.

Morbror´n brukar säga.
-Ja, här ser man ju inte UT genom fönstren. (Han retas bara. Man ser visst UT, det är bara det att handblåst fönsterglas ger en extra "dimension" åt utsikten...)

Har du en gång upptäckt skillnaden mellan modernt planglas och ett handblåst glas, ser du plötsligt att planglas kan ge en död och steril yta.

Medan solljuset och även skymningen riktigt skimrar i ett "levande" handblåst glas. Man kan behöva öva lite för att se. Rör dig lite fram och tillbaka när du står framför ett fönster. Rör sig ytan i glaset?

Det här är vår utbyggnad sett inifrån, på övervåningen. Vi använder faktiskt detta ljusa rum som- TV-rum. Trist kanske. Tv:n borde väl stå i ett mörkt skyffe. Men som i alla andra barnfamiljer är Bolibompa-stunden helig...

Fönstret längst bort är gjord i ETT stycke. En karm med sex fönsterbågar. (Den fick lyftas dit utifrån). Vi använde de gamla fönstrens profiler som förlaga. ROBO-trä (Arvika) gjorde fönstren.


Är ingen pelargonexpert, men jag gillar att samla de som överlever på ett ställe. (Då ser det maffigare ut!) Här står mårbackor och rosenknoppar samlade på vårt äldsta skåp.Det blir alltid speciallösningar när man bygger ut ett gammalt hus. Vi ville att utbyggnadens sidofönster skulle vara lika breda på över- och undervåning. Trelufts-fönster alltså. Men taket tog emot på övervåningen. Då kom vi på denna idé. Fönsterbågen längst in mot taket fick bli enbart två rutor högt. En rolig detalj.
En annan detalj som jag gillar. Gammal fönsterhasp efter sekelskiftesmodell . Vi satte i gammalt fönsterglas i nygjorda fönster. Vi fick leta gammalt fönsterglas en hel sommar. Men ofta får man glas helt gratis, för folk vill inte ha det. Som ni ser valde vi dock att göra de nya fönstren kopplade. Inga lösa innanfönster alltså. Vilket kanske borde varit riktigt byggnadsvårdmässigt. Men jag gillar vår "KOMPROMISS"...

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken härlig plats att sitta o mysa på!
Och så underbara fönster.
Ha det gott!

♥ Pia... sa...

Hej..så fint du:)..där skulle även jag vilja sitta och titta på bompa....ja det är som du säger ..liv i gamla fönster.....bra lösningar på kompromissen tycker jag:)..nu kan man äntligen sitta vid datorn igen ..efter det rejäla åskvädret som drog över oss..ha de..PIA

Lundagård sa...

Gammalt fönsterglas ger verkligen karaktär till huset. Jättekul att ni sökte efter gammalt glas tills ni hittade!

Bergagårdens Lina sa...

Det ser så snyggt ut! Jag håller med dig, gammalt glas ger verkligen en helt annan karaktär. Vi har gammalt glas i lusthuset (tyvärr inte i bostadshuset, man bytte fönster nån gång för rätt länge sen) och det är så fint!

Annika sa...

Jag brukar skoja o kalla våra fönstergls för "fylleglas" Allt gungar utanför när man rör sig inne... kommer o hämtar färg i början av veckan.... sov till ett på onsdag... o när man vaknar är man inte så på allerten precis :) Ha en trevlig tur.... Kram Annika

Designe sa...

Hej! Så himla fint du har!..både hemma och på bloggen!
Jag undrar var du köpt kuddarna till din vita "kökssoffa" som du har i hallen?..lr har du sytt dom själv? De var så himla fina!
Ha en trevlig helg!:)

Designe sa...

Hej igen! Nu hittade jag själv svaret på min fråga i ett tidigare inlägg!:) Är det okej om jag länkar dig? Fortsätter gärna att följa din blogg och bli fortsatt inspirerad! :)

Granne med Selma sa...

var hos en kompis igår och läste NWT... Nejmen! Titta! henne känner ju jag! Våran tupp kommer från henne!
Va kul med reportaget! Hoppas du märker av att människor börjar känna till dig nu! Och skriv om butiken och rörelsen mer i din blogg. Du vet - det är nötning som gäller:-)
Ha det så bra!
Kram Sussie

Elzie sa...

Vilket härligt rum. Och fönsterna är bara så vackra. En klar fördel med gammalt glas, men behövs också ett hus där de passar in *s*.
Hoppas du får en bra vecka.
kram Elzie

Vända blad sa...

Hej! Håller helt med dig, det är jättevackert med gamla fönster...
Funderar på att bygga ett växthus av de gamla vi har här, men är rädd för att de inte håller?!
Kram Maria