torsdag 17 april 2008

Lite ljug!

Vill tacka för alla fina och snälla saker ni skrivit om vår hall. Ojoj, vad folk är snälla!
Någon mycket observant frågade var vi har alla kläder...

Det är här "ljuget" kommer in. Nämnde ju aldrig att vi har en FULHALL också.

Tre grabbar i åldrarna 4 till 10= MASSOR av jackor, overaller, galonisar, mössor, vantar (oftast bara EN av varje), ryggsäckar, gympapåsar (med fuktiga handdukar..), cykelhjälmar och fotbollsskor (Nu börjar ju våren komma och inte hinner man rensa bort vintern innan alla vårgrejer åker fram...). Och där under låg visst en mosad banan. Ja ni vet.


Men, nej. Fulhallen visar jag inte.
Här syns skiffergolvet och lite av den stänkmålade dörren. Att stänkmåla är jättekul! Varning dock. Testa gärna på en lite mindre yta först. Man bör öva in "snitsen" med handen... Jag använde ett knippe med björkris.

SPLATT sa det, så blev prickarna MYCKET större än vad som var tänkt.

Den lite större "fyrkanten" mellan dörroder och goilvlist kallas "städkloss". För att spara listerna när man skurade golv?

Ni som vet får gärna berätta. Iallafall är det så snyggt med en sådan liten detalj. Det är detaljerna som gör det...


Och här en bild på taket i hall och vardagsrum. Spontad, hyvlad gran, ca 18 cm breda. Målat med Gysinges matta linoljefärg. Men SPIKEN. Ser ni spiken? Det är handsmidd spik från ett gammalt kyrktak i trakten. Vi FICK av vänner som BYTT mot mässingslister från en takläggare. Kul va?

Inte så kul, tyckte mannen som rätade alla 300 spik...

-Om du rätar ut dom, lovar jag att jag ska spika upp dem! Sa jag i ett ögonblick av storhetsvansinne. När stunden var inne lyckades jag få i EN!

Tungt som S---N...
Måste bara berätta en sak till. Vi har sorg i huset. Det lilla lammet som ni ser i marginalen klarade sig inte. Hon var för svag. Fick nog inte tillräckligt med mat av mamman. Vi stödmatade lite, men lammet dog ändå.

Grabbarna har varit med och begravt lammet på "Salighetens kulle". Sämre gravplats kan man få. När 10-åringen var 5 år, dog vår kära gamla hund. Den begravdes under en kulle i björkhagen.

-Nu vilar han på Salighetens kulle, mamma. Och sedan den dagen heter kullen så.

19 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Härligt med en fulhall - den som ändå hade det!

Vi funderar på att stänkmåla - var det svårt?

De där fyrkanterna nertill vet jag inget om mer än att det är vackert med dem.

Kram Maud

hemtrevnad marie sa...

Taket är verkligen vackert!!

Vi hade ett tak med målade brädor i vårt kök...under välspikad takpapp...tyvärr var det helt trasigt av alla spikhål som de hade fått ur tidigare... såg ut som nån gröpt ur varje spik inte kul.... dessutom ramlade det ner tonvis med spån och råttlort igenom!
Helst hade man velat ha det kvar, men att behöva spackla igen ett sånt tak förstör ju hela känslan... vi valde att sätta fuskpärlspåntskivor över, det går ju att ta fram om man skulle vilja nån gång....vet bara inte hur man får det bra....?
Härligt att ha två hallar!!
Jag väntar väldigt på vårt kapprum som vi ska ha i anslutning till vår hall ,men först ska rummet bredvid delas av....och före det ska ytterdörren sättas in, och pärlspånt upp där.....det tar nog ett tag.....
Ja, vi har gråmålade dörrar överallt , där vi hunnit måla...dock inte den glasade, om du menade den... den är mera grågrön..passar ju inte så bra färgmässigt i vardagsrummet....men den står ändå mest öppen mot hallen...och där är den fin.
Ha det gôtt!
Kram

Tvert-om-tanten sa...

Det er det som er så fint med blogg, man kan vise det man vil vise og utelate det man vil. Det får man prøve å huske når man tenker at alle andre har det så fint og, ikke minst, ryddig...
Blir så imponert over dere som bygger "på ordentlig", altså driver med bygnadsvård. Skulle gjerne ha gjort det selv, men i.o.m. at vi ikke hadde så mye gammelt å ta vare på, så ble det å bygge på den moderne måten...dessverre... Dessuten er vel jeg mer opptatt av denslags enn mannen min... Husene blir mye sunnere å bo i også, tror nå jeg, uten alle de moderne plastmaterialene i vegger, golv og tak!
God helg!

Maria renoverar sa...

Hej!
Ser att du, liksom jag har barn (jag har tre barn)och därmed har en överbelamrad hall. Jag har dock "byggt bort" problemet genom att på en liten yta bygga en klädkammare som har hyllplan från golv till tak. Jag lovar - den sväljer mycket kläder. Jag kan till och med behålla alla vinterkläder i garderoben året runt (flyttar då upp dessa på den övre galjstången - i takhöjd). Kolla in på min blogg för jag har just idag lagt upp bilder på klädkammarbygget.
Hälsningar Maria

Mina projekt sa...

Jag önskar också att jag hade plats för en fin och en fulhall! :-)
Hallen är det stora problemet i vårt hus - vi har inget bra ställe att göra av jackor och skor och det ser ut som sju svåra år jämt å ständigt. Men vet, en vacker dag kanske, kanske....
/Karina, en annan värmlänning!

Grodmamman sa...

Önskar att jag hade en fulhall jag också! Då kanske man kunde ha en sådan där fin hall som ni på det andra stället.
Kram

Linnestinalund sa...

Jo vi bor på landet, 24 km till närmaste mindre stad.
Huset går det bra med, alltid behändigare då det blir till vår med byggande och målande. Håller på att måla spårtaksbrädor till hela huset nu.
Hihi, proffskamera har jag verkligen inte, en flera år gammal billig digitalkamera, säkert full med byggdamm för funktionerna hakar upp sig mellan varven...men kul att du gillar bilderna.
Klossar nere vid golvet satte man förr på plats för att inte behöva ta bort fodren runt dörrhålen när mullbänkarna skulle fyllas på. Alltså man tog bara bort klossen golvlisten, yttersta golvplankan och myllade på.

Philura sa...

Tack för besöket, har lämnat några saker till en butik i närheten, tid till massproduktion finns inte då jag har fyra barn och arbetar 80 %. Har ibland sålt nån sak då och då till bekanta runtom kring mig.

Älfgärdet sa...

Städkloss har jag aldrig hört! Kul med nya ord. Häromkring säger man rätt & slätt fodersockel.

Gårdsromantik sa...

Hej!

Nej vi har inte börjat med förstukvisten ännu - titta in på dagens sista foto så förstår du varför - men det är på gång.
Dörren sitter redan i huset - men själva utformningen är inte klar.
Fick 3 snickarglädjesböcker med posten idag - underbara! Skall berätta om dem mest troligast på söndag!

Kram Maud

Karin Lindström sa...

Hej,
Även jag har en ful hall, men desvärre är min "finhall" ett av mina "pestställen", måste ta tag i den. Vad fint ni stänkmålat, har inte vågat mig på att göra det själv men det är säkert roligt att måla så.
Kul att se era fina detaljer!
ha en fortsatt härlig helg,
kram
Karin

Solsjö - Under en vind sa...

God morgon!!! Hoppas att du haft en skön helg! Här har vi umgåtts med vännen solen och knappt varit innanför dörren!
Sorgligt med ert lilla lamm....men en mysig plats för den att vara på!

Gillar bilderna fån ditt hem, ni har verkligen lyckats med alla detaljer!

Bilden över mitt lilla skåp är en tavla i plåt, inköpt hos Fridas gård för ett år sen.

Ha en fortsatt mysig dag! Kram!

Anna-Karin sa...

Hej, Ja men vad roligt att du hittade till mig! Jag har allt varit inne hos dig och tjuvkikat tidigare.;) Du har en jätte fin sida och vad fint ni får i ert härliga hus! KRAM AK

Kristin sa...

Hej du!
Vad sorgligt att läsa om lammet. Samma sak hände tyvärr med ett av våra fyrlingslamm, trots att de verkade pigga allihopa från början så dog en av dem andra natten. Men det är ju så tyvärr med djur, naturen är hård och grym ibland. Jag tror ändå att det är en stor tillgång att barnen får lära sig detta.

Fina skurklossar! Vi har också så på vår veranda.

Du undrade på min blogg vad jag har för kamera, det är ingen "proffskamera". Däremot är det en digital systemkamera, den heter Canon EOS 400D. Jag har fotat med systemkamera i 15 år så jag hade jättesvårt att tänka mig att bara ha en "vanlig" liten digitalkamera, så därför kostade jag på mig denna. Kan använda den gamla systemkamerans objektiv på den, så jag inbillar mig själv att det ju inte var en så tokig investering... köpte den förra året och jag är SUPERNÖJD med den. Den är smidig och enkel men ändå kraftfull och jag blir ofta väldigt nöjd med bilderna - om det blir dåliga bilder beror det på mig och knappast på kameran.

Ha det så bra - nu har vi äntligen fått vårt efterlängtade föl - kolla in honom på bloggen! :-)

Kram /Kristin

Granne med Selma sa...

Skrattade gott när jag läste om spikislagningen från din sida. Så där gör jag också - lovar. Fast ibland helt medvetet fast jag vet att jag ALDRIG kommer att fixa det... är det månne det som kallas uträknad *ryyyys*

Synka mig sa...

Kul att jag hittade hit och så mycket fint du visar. jag kommer gärna igen
kramar Malin

Hem T Gårn sa...

hejsan! ja blir så nyfiken på vem du är om du kommer till hem t gårn hoppas ja att du talar om vem du är , det vore kul. jag bygger upp alla miljöer och bestämmer hur det ska se ut är lite kontroll freak..men får god hjälp med det praktiska som att prismärka städa greja med lagret vilket är helt ovärdeligt,försöker att pucha mina vänner att de ska prova att "styla" i butiken men de är bekymmrade att jag inte ska tycka om det...tur att man har goda vänner. ha en bra dag maria

Anonym sa...

Hej!
Även vi har en "fulhall", och det är väl tur!
Bara barnen kommer ihåg att gå in den vägen det gör dom inte alltid!
Din hall är superfin!

Elzie sa...

Vilket härligt ord - fulhall!! Här har vi också en sån (även om vi bara är två vuxna och en hund *s*).
Stackars lilla lamm. Men ett vackert namn på platsen det hamnade på.
Hoppas du har en bra dag.
Kram Elzie