tisdag 26 februari 2008

Ljusare tider!

Lampor behövs även ute, det har vi verkligen märkt denna mörka vinter.

Hade länge trånat efter en så här snygg utelampa från Gysinge. Förra julen slog jag till och köpte mig en i julklapp till mig själv. (Kring jul brukar Gysinge ofta ha 10 % rabatt, då får man passa på...) Nu har de visst lamprea (se bild.).
Eftersom vi inte har något tak, eller förstukvist vid vår dörr, så gör det inget om lampan "tar plats". Det blev Kvarnlampan som har ett extra "blad" på lamparmen. Tidstypisk utelampa från tidigt 1900-tal. Vit emaljskärm med blå kant, och handblåst glaskupa.
Här syns våra foder över dörr och fönster. Vi har lånat profilen från ett äldre hus i trakten. Alla plåtdetaljer är i galvad plåt. Plåt över fönstrerfodren är kanske inte helt korrekt byggnadsvårdsmässigt, men ibland får man "ge sig"...
Fodren vid fönster och dörrar är målade i en varmgrå nyans. Ett tips om man vill få ett hus att se äldre ut, är att inte använda rent vitt på detaljer. Det kan ge en hård kontrast. Vi har också använt den ljusa Faluröda. Så såg rödfärgen ut i Sverige fram till 1960-talet. Fönstren är målade i en grågrön nyans och dubbeldörren i gulockra (färgen ser lite "skarp" ut på fotot).

Den lite trötta och glesa kransen på dörren är gjord av björnmossa. Kanske får kolla hos er andra efter lite mer "vårlig-krans-inspiration"...!?

3 kommentarer:

Solsjö - Under en vind sa...

Vilken snygg lampa!!!!

Ha en bra dag! Kram!

Bergagårdens Lina sa...

Åh va fint det är! Snygga färger och den lampan! Har också trånat efter den :)

Till sommaren ska jag göra nåt åt vår entre också, en burk med gulockra står redan i förrådet och väntar!

Maria_B sa...

Jättesnyggt!
Vi har samma dilemma, inget tak ovanför dörren..

Jag väntar spänt på "gör-det-själv" 1700-tals rullgardinen.. Det börjar bli väldigt ljust på morgonen nu... :-)