fredag 18 juni 2010

Österlen!

Det ser nästan ut som Provence, men det är svenska Österlen. Äntligen har jag besökt denna del av Sverige. Skåne är nästan som utomlands. Har jag hört. För när vi var där, för några veckor sedan, var det faktiskt svinkallt (7 grader) och dimma.
Men det var härligt ändå!

Vi är ett gäng som brukar göra en "kulturresa" (Kultur enligt oss...) till olika platser. Vi kollar in hantverk, och äter god mat. Skulle kanske kunna kallas för husmorssemester också...

I våras blev det Österlen. Vi bodde på mysiga Lunkaberg Bed and Breakfast utanför Simrishamn. Här syns den vedeldade bastun och polen(!), som vi faktiskt badade i, trots att isen just gått upp. Bakom ryggen finns orangeriet, inrymt i ladugården. Där satt vi och mös på kvällarna. Gården är en typisk, kringbyggd Skånegård. Och plötsligt förstod man varför skåningarna byggde husen i en fyrkant, det blåser ju jämt!


I Österlen är det nära till allt! Det upptäckte vi värmlänningar, som är vana att resa långt genom skogarna för att komma någonstans. Kivik låg nära. Men hoppa gärna över det Stora Äppelmusteriet, som kändes lite turistanpassat, ta en kringelväg och hitta något mindre, lokalt musteri. Det gjorde vi och hamnade HÄR, på Kivikås musteri och gårdsbutik.


Helt utan tillsatser görs denna must. Helt underbar, smakrik och väldigt beroendeframkallande.
Lyckliga ni, skåningar, som kan köpa denna must närhelst ni får lust!

Vi fann också till Mandelmanns trädgårdar. Åk dit! Man vill bara gå hem, sätta på sig en basker och börja odla! Och deras hjulförsedda, mobila hönshus var snillrika. Där man vill ha gödslat i trädgården, drar man hönshuset.

Åbergs handelsträdgård är också värt ett besök. Mumsigt café och inspirerande miljö.Ganska långt var det dock till Klippan. Men klart värt resan. Klippan har en yllefabrik, med en butik, där man kan fynda bland andrahandssorteringen. Ville ha mycket, men denna gråa, varma pläd har jag tittat på många gånger. Nu fick jag den till fyndpris. Kanske det blir sommarens bästa köp, för idag är det kallt i Värmland!
Får väl kura med denna i soffan och kika på prinsess-bröllop.

3 kommentarer:

färgtrappan sa...

Hej :)
Ja Österlen är helt underbart. Vi har varit där en hel del, jag å dottern när hon red mycket, hos en tränare hon hade där. Ibland hann man med lite andra utflykter oxå...;)
Musten är supergod, det blir alltid några sådana flaskor när vi varit där.
Den där filten så jättemysig å go ut. Man kanske ska ta sig en tur dit i sommar. Ja, bra idé! Hoppas maken tycker likadant...

Ha en fin helg

susanna sa...

Hej favoritkusin!
Vad roligt att du hade kommenterat på min blogg. Och du hade såklart helt rätt om förgätmigejen :)
Vi borde verkligen försöka ses i sommar. En trip till gunnarskog vore ju inte helt fel. Hoppas ni har det bra allihopa. Krama alla grabbarna från mig!
Många kramar susanna

Bergagårdens Lina sa...

Tack tack! Hmm, jag är inte alls särskilt bra på webblayout jag använder också mallar, fast jag har hittat den på nätet och modifierat den lite ;) Din nya är väldigt snygg!

Hoppas att allt är bra!

/Lina