fredag 28 mars 2008

Färgfrågan!"Jag har en teori om gamla färger. Och varför de inte används mer. Skönheten i linolja och tempera är djupare än vad som lätt kan förmedlas på en bild i ett inredningsmagasin. Nu är jag en usel fotograf, men inte ens de som är riktigt bra förmår visa helheten. Att det skiftar lite i olika ljus, hur ljuset studsar, hur det skimrar när solen lyser in. Den underbara känslan för handen att röra något som är målat med dessa färger."

Obs! detta är INTE mina egna ord. Var tvungen att låna dem från "Skånelängan". Kunde inte sagt det bättre själv. Hoppas det var OK att låna citatet!? (Lite sent att fråga...) Visst är det väl vackert!!! Jag kan inte heller få fram skönheten på bild...

Några på bloggen har berättat att de kämpar med linoljefärgen. Mitt råd är; Ge inte upp. Prova ett annat fabrikat. Linoljefärg kan var vara lite olika hos olika tillverkare. Någon, tror det var Linnestinalund , hade problem med att färgen blev "flammig". Prova att måla ett lager till, då brukar det jämna ut sig. Vi har använt oss av linoljefärg på foder och lister och äggoljetempera på väggar och en del dörrar. Linoljefärgen är lite lättare att torka av. Vi har mest använt oss av Kulturhantverkarnas linoljefärg. Den är lättmålad och så blir ytan så snyggt matt på en gång!

Vägg: Lumppapp målad med äggoletempera. Foder målade med Kulturhantverkarnas linoljefärg S2502-Y. I förgrunden mitt pågående projekt...
De flesta linoljefärger blir mattare med tiden, men jag gillar när det blir matt på en gång! Har nu tyvärr fått reda på att Kulturhantverkarna inte använder enbart jordpigment i sin färg. De bryter med syntetiska pigment när de bryter färgen enligt NCS-skalan. Kanske inte det gör så mycket om man ska måla inomhus, men jag är ingen expert!

VilleWira undrade om jag blandade äggoljetemperan själv, och det gör jag INTE. Man kan göra det förstås, men det går helt bort när man är stressad småbarnsförälder... OVOLIN säljer färdigblandad färg.
Såg att min lilla räknare gått över 2000 besökare. Otroligt. Inget i jämförelse med en del andra bloggare, men jag bli riktigt glad. Gladare än jag trodde! Jag har LÄSARE. HAHA!
Godnatt.

14 kommentarer:

Målargården sa...

Håller fullständigt med gällande linoljefärgen. Vi använde den i taket i sovrummet. Köpt hos Gysinge Byggnadsvård. Det var en helt annorlunda upplevelse att måla med mot de tidigare färgerna köpta i ortens färgaffär. Kommer att fortsätta anväda Gysingefärg i nästa tak. Härligt med den gammelsvenska stilen som ni har. Ooops! nu kommer sista i Let´s Dance, måste kila. Jag tror och håller på Tony! Kram Eva-Mari

Pernilla sa...

När linoljefärg blir flammig kan det bero på att underlaget suger olika mycket, tex kvistar suger mer än det övriga träet. Prova att shellackera dem innan så går det nog bättre. Det är också viktigt att man målar på linoljefärgen jättetunt för annars kan det också så bli sådana här problem. Angående pigmenten så är de flesta sk jordäkta pigment konstgjorda idag, dvs syntetiska. Även om man skulle köpa pigment och göra färgen själv så är det antagligen inte "äkta" pigment man har fått tag på. Tyvärr.

/Pernilla

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Heja tina!!!!!!
Hon vann...såå kul!!!!

ja..färger på det området är inte min stora sida...önskar dig lycka till!!!!

.....♥.....♥
♥................♥
♥..........................♥......♥
♥..................♥................♥
♥.....................................♥
..♥.........TREVLIG HELG.......♥
.....♥....Önskar Millan!!.....♥
........♥.....................♥
.............♥............♥
..................♥.....♥
.....................♥

Karin Lindström sa...

Hej!
Självklart får du länka mig, jag blir bara glad. Är själv lite dålig på att hinna med "bloggpyssel" men jag länkar gärna dig också.

Vi har målat alla snickerier med linoljefärg. Vi blev så intresserade av byggnadsvård när vi köpte huset, att jag tom hade en del med olika produkter i min butik. Färgen kom från Finland och det var den som Gysinge sålde då för 10 år sen. Jag har även målat med Kulturhantverkarnas färg, skillnaden då var lösningsmedlet som den Finska färgen inte innehöll. I vilket fall så är jag glad att det finns så många som värnar om traditioner och tar hand våra vackra hus.
Till dom som tycker färgen blir flammig så ska man shellacka som Pernilla skriver, men det är också så att den målade ytan suger upp linoljan olika så det kan ta längre tid på vissa fläckar men efter ett antal veckor jämnar det ut sig. Med traditionella färger får man ha tålamod, och resultatet håller i generationer och tänker man på det så är det värt lite extra "pyssel" och väntan.

Tack för inspirationen, vi ses snart igen!
kram karin

n o r d i n g å r d e n sa...

Klart du har många läsare, du har en fin blogg, och ett sånt vackert hus, och de fönstren du visar där, oj oj.... men TJOHO, nu är jag här, jag hade inte din adress för ett tag som du såg men jag slog bara bloggens namn + blogspotadressen och här var du! Man blandar lätt ihop saker o ting i denna enormt stora bloggvärld men nu minns jag att jag varit här förr ju, det var en gedigen målerikurs, tack för den och ha en skön helg! Mari.

johanna sa...

Hej
Jag blir jätteglad att du vill länka mig..tack..Jag har dig länkad oxå=)
Ha en jätteskön lördag.Kraaam

Nina sa...

Har just hittat hit och blev sittande en bra stund.
Vilket underbart hem ni har!

Ha en trevlig helg!

/Nina - också värmlänning

hemtrevnad marie sa...

Hejsan , Har också målat mycket förr med kulturhantverkarnas färger... min erfarenhet är att den pärlgrå färgen är lätt att måla med, men den vita och engelskt röda var svårare... den röda blev alltid flammig.
Strök man på ett extra lager så blev den för blank. Nu ska jag kika vidare här hos dig ,har inte varit här förr!!
Kraaam

hemtrevnad marie sa...

Förresten, jag såg att du skrev om din räknare, och att du kommit upp i över 2000! Det får man gratulera till! Du skulle inte vilja vara snäll att tala om för mig hur du gjorde för att räkneverket skulle fungera...?
Jag själv är inget ESS när det gäller datorer, inte ens min 16-åring eller min Gube fixade det, har du några tips tas de tacksamt emot!!!
Hälsningar igen från Dalslandsskogarna!

Tvert-om-tanten sa...

Hei!
Hyggelig at du "stakk innom" bloggen min! Hedmark er nærmeste nabo til Värmland, det! Jeg bor ca. 6-7 mil fra grensen ved Eda.
God helg!

Klem Lena

In my house sa...

Klart att du har läsare,,,,jag tittar in ibland iallafall,hihi!!!

Gu d va fint de ä mä grått runt fönster och sååå,,,gillar verkligen de,,,och så behövs de inga gardiner, på nåt sätt!!!

Kram på dig j

Karin Lindström sa...

Hej,
Vill bara önska dig en härlig söndag och jag har en sak till dig...
kramar
Karin

Älfgärdet sa...

Testade att måla snickerier med äggoljetempera för kanske 10 år sedan men kunde inte fatta tycke för färgen... Tycker att det inte går att torka av & att inte pigmenten ville lösa sig & la sig som ovanpå ytan istället för att dra in. Kanske beror det på min blandning. Har du blandat själv eller enbart Ovolin? Jag har ännu inte prövat Ovolin, men skulle gärna göra.

Louise sa...

HA! Där fick jag mig en glad liten överraskning. Ta vad man vill ha och fråga efteråt? Nej, jag skojar bara, blev paff och jätteglad när jag kände igen orden! Jag skriver mest bloggen för min mamma i Stockholm, men det är kul att lägga ut bilder så man kan känna sig lite stolt över renoveringen. Och så är det en bra motivering för att verkligen, verkligen få allt klart. Ligger en hel del ouppsatta lister här och var... Inte för att man ser det, men det skaver lite i det undermedvetna med oavslutade bestyr. Ha en fin dag!