söndag 20 mars 2011

Trä eller MDF?

En del bloggar blir snabbt poulära för att de uppdateras så ofta! Nää, den här bloggen blir aldrig en sådan...

Ni ser väl "Arga snickaren"??? Förnedrings-TV när den är som bäst, eller? Jag börjar i allafall skriva "to-do-listor" när jag sett ett program:) Fast ibland tar det TID innan listorna betas av... Jag skrev ju en lista inför förra sommaren, och en hel del har faktiskt betats av. Som att Lillebror och Mellanbror också fått varsitt rum. De tre bröderna har ju länge delat ett stort rum . I somras så satte vi upp en vägg bestående av 4 garderober och två Billy-bokhyllor.

Jag skulle så gärna välja platsbyggt och helt i trä. I den bästa av "byggnadsvårdsvärldar"! MDF och laminat är inte helt i linje med att bevara ett gammalt hus "Själ", eller? Nåja, jag tycker att trä helt enkelt är så mycket roligare och snyggare som material, men ibland får man kompromissa... Vi är inga proffs, och att platsbygga garderober i trä själva kändes oöverstigligt just då, och att beställa på ett snickeri blev helt enkelt för dyrt! Därför ser jag mig själv styra bilen till det Stora Varuhuset och inhandlar 4 stycken PAX-garderober (i äkta laminat!!!)
IKEAS Billybokhyllor fanns redan. Vi började mellan fönstren. Den snälle snickaren, (=Far) reglade träreglar kring Billybokhyllorna, så de skulle bli inbyggda och ställde sedan garderoberna bredvid. Två med dörrarna åt ena hållet och två med dörrarna åt andra hållet. Sedan satte vi pärlspont på sidor och upp till taket.

Jag får ibland frågor om det går att måla med linoljefärg på laminat. Det går alldeles utmärkt. Både linoljefärg och äggoljetempera har god vidhäftning vid de flesta material. Det klart, färgen kan ju inte TRÄNGA in i underlaget som med trä. Men jag tycker genast att ytan blir mer "levande". Här har vi målat in garderobens sockel i samma linoljefärg som golvsockeln. Garderobsdörren är målad i ränder med oxidsvart äggoljetempera.

Från andra hållet är garderoben helt inbyggd. Kanske vi här sätter en tapet på dörrarna för att få bort "laminat-känslan".

Det mest byggnadsvårdsmässiga med detta bygge är väl att det iallafall är reversibelt, dvs, vi kan enkelt ta bort det om nu mannen och jag en dag skulle vilja ha ett stort rum igen, för Biljardbordet(?), eller kanske Discokulor i takbjälkarna..., vem vet?

9 kommentarer:

Annika sa...

Det vet väl du att det är kvaliten o inte kvantiteten som gäller...:) här sitter man o väntar o väntar o när det väl kommer ett blir man så glad..... kör lite så själv just nu för jag har absolut nada att skriva om.... till helgen blir det loppistur o då kanske man gör nåra fynd att visa..:) jättekäck detta att dela provisoriskt för att sen kunna öppna upp igen en dag o njuta av helheten.... bearbetar sambon friskt just nu på att ta bort väggen mellan teve o sonen rum igen.... är också ett provisorium av eglar o gips.. allt för att inte förstöra parkettgolvet... vi får se om han gonar till sig..:) gillar färgerna där i ru svart o vitt= fräscht....
har vidareskickat färgnummer mm så nu är det bara för henne att beställa.... kanske blir dä e gul dör te.....
ska klura lite på detta med krokarna du... kolla vad vi behöver o sen se om du har nåt kvar som passar..... ska att komma överens där du.... o inte har jag såååå dyra tummar.....:) hör av mig framöver.... Kram Annika

Anonym sa...

Tänk vad en stressad dag egentligen kan bidra till... Tanken var, i mitt förra inlägg, att uppmärksamma min kollega i Skellefteå om min webbutik, men jag råkade lämna avtryck i fel blogg :-) Helsnurrigt, men festligt :-) Jaja, nu vet du också att jag precis startat en ;-)

Va kul förresten, att ni också är byggnadsvårdsintresserade! Visst är det en underbar värld?!
Går det bra om jag lägger upp en länk till dig?

Snurriga hälsningar Erica Pite Byggnadsvård

Älfgärdet sa...

DU & JAG, två själar - en tanke :), i mångt & mycke. Det här med uppdaterad blogg, hrm... man skriver när man har nåt att skriva om, punkt. Alltså har inte jag haft nåt att säga på över 2 månader ;D. Men nu så! Tack för reversibliteten, det är ju den som är det viktiga. & linoljefärgen förstås!

Älfgärdet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Asta sa...

Hej -trillade in här. Fint hus ni har! Kul att läsa om garderoberna.Själv har jag också lite funderingar på att bygga in våra PAX-garderober när vi kommer till att fixa i sovrummet. Det är ju bra förvaring och man har betalat ett gäng pengar för dem.
Asta

Essay_Writer sa...

both ;)

Louise sa...

Alltid lika klurigt med laminat. Jag bestämde mig för platsbyggt, öppna hyllor i klädkammaren. Den är inte klar än!

Jag hittade hit för jag sökte efter hängrännor med skarpa vinklar. Åkte till granngården igår, men de har inte byggvaror i sortimentet längre. Vet du möjligen vilket fabrikat det var på dina hängrännor? jag måste bytta ut några hörn som rostat sönder och har inte riktigt råd med en plåtslagare!

Mvh
Louise

Granne med Selma sa...

Har också svårt att få tid till tätare blogginlägg. Det blir som det blir :-)

Instämmer med Annika också: Det är kvalitén som räknas.

Kram Sussie

Annika sa...

Hej Annelie! Nu har jag använt linoljevaxet jag köpte av dig.... äntligen... efetr att ha väntat 4 år har ja äntligen fått mina bänkskivor..... sneckarn hade att litt dåligt samvete..:) vaxet är kanon o det blev jättebra... Kram Annika