måndag 24 februari 2014

Tankar om Tid.

Det finns inget som är så rogivande som ljudet av en brasa eller tickandet från ett gammalt väggur! Det måste vara något nedärvt i våra gener, ljudet av en brasa inger trygghet, säkerhet, värme, vila... Och i vilka miljöer hör vi idag ett tickande Ur? 

Klockan är arvegods, och från början gillade jag den inte- tyckte den var lite "prålig! Men med åren så har den blivit en del av vårt kök. Glömmer "någon" att dra upp den blir det plötsligt väldigt tomt... 
Den slår också med en alldeles speciell klang. En markering att tiden finns! 

Och det är väl det vi ständigt slåss mot i vårt stress-samhälle. Att jaga tid! Vi har ständigt "för lite" tid, lite "kort om" tid- trots att vi alla har precis lika mycket tid!

Har ni läst Bodil Jönssons bok "Tio tankar om tid"? Det är en ganska tunn, men mycket tankeväckande bok. 

När jag fick min TREDJE påminnelse från biblioteket, att jag borde lämna tillbaka min bok i tid, tänkte jag: -VAD i hela friden håller jag på med? (Hade inte läst den, trots att tanken var det när jag lånade den förstås!) - Kan Jag inte ens ta mig tid till att läsa en lite bok om att just ta sig tid!!!! (Har i perioder tyvärr prioriterat bort min egen läsning, pga renoveringar, barn, jobb, osv, osv...)
Så jag läste den. Tog inte alls mycket Tid:) Och jag tänker på den än, fast det nu var något år sedan. En sak jag kommer ihåg från boken är Bodils egna(?), definierade "STÄLLTID".

Åh vilken tröst det är att tänka på Ställtiden! Hon menar att all tid som man tänker på det där som man borde gjort för länge sedan (projekt, telefonsamtal, samlade högar, ja vad det nu kan vara som man borde tagit itu med...), är inte förspilld tid utan helt enkelt en fas av förberedelse inför det som ska göras.
Kanske inte alltid så medvetet, men när man sedan väl gör saken så tar det ofta ingen tid alls! För att Ställtiden, tiden innan du började, var värdefull.

Trösterikt tycker jag! Speciellt i ett gammalt hus där allt går lite långsamt.

Min gamla kökssoffa i köket- också arvegods, och vilken svindlande tanke att tänka på alla som vilat här en stund genom tiden. Ingen förspilld tid inte!

Så ibland tar jag igen mig här. Under den tickande klockan, med vedspisen tänd, och dörren in till storrummet stängd- DÅ blir det snabbt varmt och gôtt i köket.

Ta er Tid! Tid att vila. Tid att tänka. Eller bara va`...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka fina foton - brasa i köksspisen, väggur och kökssoffa. Det passar bra att bo i ett gammalt hus, det kan ge lite ro i sig... Sen tror jag det handlar om ålder :-)

Har läst 10 tankar om tid - den var bra och nyttig.

Lundagård sa...

Bra boktips, den borde jag läsa, men det är ju just det där – att hitta lästiden! Men i år har jag försökt ta mig tid och faktiskt avverkat några böcker, i fjol blev det inte många. Roligt att du har tagit itu med handarbetande, det är rogivande och hälsosamt. Fin fortsättning på vårvintern!

hildur sa...

Tid säger en av kollegorna, det är det vi har. Det handlar om hur vi nyttjar tiden.
Just nu inför våren tänker jag mycket på tid och vad jag gör med den. Ja, vi får väl se.

Annika sa...

Hej där... Vecka fin klocke du har.. Å jä kan se dä där på söffa mä.... ta igen sä litte behövver en iblann... kanske mä e bra bok..
Höppes allt ä bra mä dä.. Kram Annika

Älfgärdet sa...

Den vill jag läsa! Har tagit igen mycket av mitt försummade läsande under min ställtid, och har funnit så mycket bra. Läser just nu (bland annat...!) "Det händer när du vilar" av Tomas Sjödin. Mycket, mycket tänkvärd om vikten att återgå till att helga vilodagen.

Mitt Egnahem sa...

Älfgärdet; vet Du vilken bok jag läste just när du skickade din kommentar??? Just den "Det händer när du vilar"... av Tomas Sjödin!!! Mycket bra, så bra att man måste "vila" ibland i läsandet o tänka efter lite... Bättre än den jag tipsade om, men på annat sätt. Lyssnade också på hans sommarprat på poddradio SR.se- rekommenderas om Du inte redan hört. Han har också skrivit en roman "Tusen olevda liv..." eller ngt liknande. Också BRA! /Anneli