fredag 20 december 2013

Fejas det?

Kanske det städas lite extra inför Julen? I hörn som annars glöms bort? Ni är förstås redan färdiga? Jag tänker varje år, att i ÅR DÅ ska allt vara så där fejat, nystruket och doftande redan i NOVEMBER... Så man kan mysa, och glögga och njuuuta, och mysa lite till och stillsamt begrunda Julens Budskap... Tyvärr hände det inte i år heller.

Städkit: bästa trasorna i 100% lin, linoljesåpa tillverkad i Brunskog, Värmland
Så nu står jag här. Några dagar tillgodo. Kavlar upp jeansen. Häller upp det kalla skurvattnet. Sätter på julmusik-spellistan (älskar Spotify). När jag skurar Salen (kallar egentligen inte alls vårt vardagsrum för Salen, men tror jag ska börja:), passar det perfekt att skura golvet till Michael Buble's "40-tals-lena storbands-röst". Passar perfekt till mormors möblemang och Blocketfyndade Malmstens-soffan. Andas lite nostalgi här inne.
Och linoljesåpa skall det vara. Kolla, jag har äntligen hittat en svensktillverkad (t om lokalproducerad) linoljesåpa! Sedan är det bara att börja...


Två olika hinkar behövs. En till blötläggning av golvet (använder då en vanlig golvmopp), och en för skurvattnet. Mycket linoljesåpa i, i år. 
Fyra till fem golvbrädor blötas i taget. Blöta. Skura. Torka efter med bara vatten. Kallt. Och Blötläggningsvattnet fick jag byta ganska ofta (tyder på att detta var välbehövligt!)
Ett riktigt arbetspass blir det. Och gratis fotvård. (Linoljesåpa är BRA för fötterna...) Faktiskt. Lite julfeeling blir det. Doftar SÅ gott. Och det känns gott att liksom "ta hand" om sitt hem. Och det ger resultat. Nu är det svårt att fånga på bild utan bra ljus. Men grangolvet blir ljust och får en underbar lyster. Skurgolven är så "förlåtande". Efter en skurning så reser sig träet och liksom "lagar sig självt". Och hinner man inte skura "på riktigt", så är det helt okej att bara torka av med lite kallt såpvatten (men då inte så mkt såpa i vattnet). Perfekt blir aldrig ett skurgolv! Skavanker och spår efter de som bor, det blir det!
God Såp-Jul på Dig som läser!

4 kommentarer:

färgtrappan sa...

Hej!
Härligt med nyskurat golv :)
Jag använder både linoljesåpa och min nya favorit olivoljetvålen.
Det var längesedan som jag var här sist, jag bloggar inte så mycket numera pga av tidsbrist, men det är kul att då och då titta in hos er!
Önskar dig en riktig God Jul och Gott Nytt År!
/Maj-Liz på Färgtrappan

VisaLiza sa...

Den där ambitionen har jag också varje år men det lyckas inte i Hult heller. Otroligt vackert golv du har. Ångrar lite att jag valde att måla mina golv när jag ser så vackra golv. Kramar Liza

Viola_T sa...

God Jul tillbaka till Mitt Egnahem!

Jag tror inte man var så smutsig av sig på landsbygden förr i tiden som Lubbe Nordström skrivit. Man flyttade ut till "anderstuga", bagarstugan på sommaren då vinterhuset fejades från golv till tak. Fähuset rengjordes och kalkades då kor och getter gick på skogen eller vistades på fäbodvallen. Till julen ströddes hackat granris på det såpskurade golvet. Vilka dofter. Det är kul att vara med om att föra traditionen med skurgolv vidare...
Fint blir det.
God jul som sagt!

Kerstin sa...

Ujj, vad härligt! Här är tyvärr golven lackade, utom två. Dags att ta itu med dem men det får bli efter jul. Önskar dig en riktigt skön och God Jul!