lördag 22 juni 2013

Trädgårdsdags!


Jag är alltid en "slow starter" när det gäller Trädgården. Maj månad brukar oftast vara så intensiv, så när man borde göra en massa förarbeten i trädgården, så brukar den förvildas istället! NU har jag äntligen fått tid att skrota runt lite i trädgården... Vågar knappt skriva här HUR sent fröerna i mina så-lådor kom i jord. Satsar på snabbväxande sallad, rädisor, men testar också favoriten rödbetor.


Fick också mycket bra hjälp av en egen "trädgårdsmästare". Och då händer det grejer:

Bytte ut stenarna (som sjunkit ned i jorden) mot takskiffer-plattor som låg och skrotade under uthuset. Har länge funderat på hur man ska avgränsa rabatter från grus och gräs, när man som vi har frigående hönor! Det har sina för- och nackdelar att ha dom fritt strosande i trädgården. 
Nackdelar:
- De sprätter ut jord i gruset, rejält också, så det är omöjligt att se var "originalrabatten" var,
- När du sått älskar de att sprätta och leta mask i den nyuppluckrade och inbjudande jorden,
- Barnen gillar inte att trampa i hönsbajs...

Fördelar:
- Underhållningen förstås, som jag skrev om i det förra inlägget:)
- På våren äter de faktiskt upp allt ogräs som tittar upp (ibland slinker då ngn riktig växt med)...
- Automatisk gödsling,

Men för att försöka hindra dom att äta upp fröerna i sålådorna har vi nu till att börja med lagt över växtduk. Stolparna ska målas svarta (Falu svart slamfärg är en Underbar färg!) och så ska vi spänna upp hönsnät runt sålådorna. 


Tyckte det såg ut som en prinsess- krona när skiffret kom på plats runt rundeln. Är ingen rojalist :), men en "Estelle-rabatt" blev det. Honungsros i mitten och gamla störar att klättra på. 

Humlestörarna på baksidan frodas. Och titta-under allt ogräs fanns en stenlagd uteplats. Det grävdes en ny form på rabatten imellan störarna. Här hamnade de uppgrävda stenarna från rundeln, som en övergång mellan rabatt och uteplats.

Nu kan sommaren komma på allvar!

4 kommentarer:

Annika sa...

Åh va snyggt du gjort i din trädgård.... gillade plattarna på skrå... kanske skulle jag ta o vända mina... har precis gjort en rabatt ja mä men la plattorna på längden.. Hmmm.. tål att tänkas på... gjorde en gigantisk trefot av armeringsjärn o taggtråd till min caprifol... sen blev det blommor som fanns i andra rabatter o som inte trivdes där... stenarna vid plattläggningen blev också kanon... o inget slår ju humle.... ja nu kan vi njuta av våra fina rabatter resten av sommaren.... men liite mer gräva blir dä här ... har lite mer planer... hoppas du har haft en härlig messômmar.... ha en fortsatt häerlig helg.. Kram Annika

Anonym sa...

Smakfullt! Trivsamt!

VisaLiza sa...

Härliga bilder! Nackdelarna till trots så verkar det onekligen mysigt med höns. Liza

Granne med Selma sa...

Du har det så fint! :)