fredag 13 juni 2008

Tvättstugefeber!

Ni minns väl förra sommarens hetaste följetong här i bloggvärlden?

Lantlifs-Anettes tvättstuga förstås! Anette, du startade en tvättstugefeber.
Kolla bara alla inredningstidningar. De har ständigt nya, stylade tvättstugor att visa. Detta bortglömda, undanskuffade, nödvändiga utrymme. Du gav detta rum ett "ansikte"...

Nu till vår tvättstôge (som det heter här i värmland)...

Ibland går renoveringar i stå. Tappar styrfart. Man tappar lite entusiasm. Orken och pengarna tryter. Det hände oss när vi kom till tvättstugan.

Trots att det var underbart att ens få ett eget rum till tvättmaskinen! Den hade hittills stått i badrummet. Efter utbyggnaden kunde det gamla pannrummet bli tvättstuga.
Det blev verkligen en "lågbudget-man-tager-vad-man-haver-variant". Rummet var fönsterlöst. Vi FICK ett kopplat, spröjsat fönster av någon som bytte till nya.

Under det nyinsatta fönstret bänkskiva i björk från IKEA. På var sida av fönstret byggdes en garderob i pärlspont. Dörrar från ett rivningshus.


Fin gammal "dörr-regel".


Tvättmaskin och tumlare byggdes in bakom vägg av pärlspont. Diskbänken blev över när svärföräldrarna bytte sitt kök. Golvplattor i grått och mörkgrått från Höganäs.


All pärlspont har nu målats ljusgrå. De gammaldags "Glaslådorna"kommer från IKEA! De är uppsatta under en hylla. Kaklet är fasat i kanten. Ett bra tips för att få en lite äldre "look" på kakel, är att sätta kaklet tätt, nästan helt utan utrymme för fog. Lite utrymme blir det dock, och där kan man foga med vit fogmassa. Under hyllan sitter också en poslinssockel för bänkbelysning.

I hörnet ett skåp ur IKEAS Ivar-serie. Gillar den för att den är gjord i riktigt trä. Ingen MDF! Vi tog bort bakstycket, så pärlsponten syns i skåpet.
Tvättstugan är inte klar än. Och totalt "ofluffad" (har lärt mig ett nytt ord av de fantastiska "flickorna" på Kallholmen...) En ensam Mårbacka får stå för "fluffet" idag...
UPPDATERING: Hur tvättstugan ser ut 2012; klicka HÄR.

23 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Men så många bra tips jag fick nu!
Kaklet har jag aldrig kommit på själv - du har så rätt i att det skall sitta tätt.
De där glashyllalådorna var ju supernostalgiska.

Kram Maud

Solsjö - Under en vind sa...

Å vilka bra tips...nu blir man sugen på att fixa egna tvättstugan på direkten! Verkligen fräscht och fint!

Ha en skön helg! Kram!

Bergagårdens Lina sa...

Så himla fint! Jag längtar verkligen efter en tvättstuga och jag samlar på inspiration till det blir dags! Detta inlägget ska jag spara i bloggkoll :)

LantlivsAnette sa...

Åhhh !! Himmel vad glad jag blir nu då du nämner mig och min tvättstuga !! TACK snälla du !!!
Och vad fin eran tvättstuga blir..jättefina detaljer och allt, en tvättstuga ska ju också var ett rum att trivas i , tvätta och vika tvätt är ju inte så roligt så då kan man ju gärna ha det lite fint omkring sig..du har verkligen lyckats med det !
Många Norrlands kramar från mig Anette

Granne med Selma sa...

Ser läckert ut! Och ja - Anette Startade definitivt en tvättstugefeber :-)
Min egen är liten men snygg (tycker jag själv) Klinker och kakel i gammal stil. Fast jag saknar lite pärlspont någonstans... det får bli en nöt att knäppa:-)
Ha dä ö bra där borte!
/Sussie

Annika sa...

Tycker nog att den lågbudgatvariante har vunnit mycket jag.. Jättefint... Själv tvättar jag i lillstugans badrum.. Mycket bärande fram o tillbaka.. Skulle mer än gärna ha en tvättstôge som din... :) Kram Annika

Bergagårdens Lina sa...

Måste bara fråga en sak när det gäller pärlspont. Funkar det bra att bara måla den efter att man satt upp den?

Vi höll på i evigheter och grundmålade allt innan bara för att undvika att det blev omålade sprickor ifall den skulle torka isär. Men det är ju råjobbigt, så om det inte behövs skulle jag bli jätteglad! Har tänkt bygga både garderober och klä tvättstugan (den blivande) med pärlspont så det är ju en del kvar...

Kallholmen sa...

Hej igen, visst är "Fluffa" ett bra ord...! Vi började med det när vi höll på med montrarna till Formex. Vi tapetserar, målar, monterar och fixar med möblerna och sen är det fluffet som skall till. Det lånar vi ofta av mysiga monter grannar. Vi har hållit på med Kallholmen i ca. 12 år...otroligt vad tiden går fort när man har roligt...Carolina.

Tvert-om-tanten sa...

Tvättstugan din er kjempefin, selv som "ufluffad"... Jeg ser også fram imot å få en tvättstuge, eller vaskerom som det så upoetisk kalles på denne siden grensen... Fram til nå har vaskemaskinen stått og brummet på kjøkkenet, "jättemysigt"... Da må man bare prøve å tenke på at man må være glad for at man har vaskemaskin...

Neeei, dørene mine males med vannbasert maling (rødme, rødme...). Får satse på å bli kunde hos deg i framtiden....

Klem

hemtrevnad marie sa...

Vilken fin tvättstuga!!!
Så lustigt, er inbyggnad av tvättpelaren ser precis ut som vår inbyggnad av kyl/frysen!!
Köpte ju en billigare vit som inte ska synas, för att komplettera det röda kylskåpet....har satt grå pärlspont på sidan...och ska även få upp en dörr, snart hoppas jag..... så det blir lite skafferikänsla.
Har också de där redahyllorna från Ikea....köpte dem och tallrikshyllan förra sommarn och skulle sätta i köket. Men elektrikern hann före oss....så kuloledningen hamnade där som vi tänkt oss hyllorna, så de fick inte plats...eftersom tallrikshyllan skulle krönas med hålkärlslist precis där kulon satt...(hoppas du fattar mitt svammel??)
Hoppas dock få upp redahyllan nånstans.....
Du frågade om jag skulle återuppta mitt företag....Just nu har vi ju ingen lokal för Antik/loppisdelen....men jag målar fortfarande på beställning .....har dock ingen lagerplats.
Och du det räcker gott med det fluffet du har...en mårbacka... vackrare än så blir det inte!
Kramis

♥ Pia... sa...

hej...vad fin din tvättstuga blev...ja nog startade Anette en vättstuge feber..men jag blev inte smittad av den febern..tyvärr..kanske att det beror på att jag har en alldeles för liten tvättstuga:) men den käre Anette..hon smittar mej med så mycket annat så jag klarar mej..förövrigt så tror jag att jag fick henne att bli bloggare..för att jag har en sån där vit hund du vet..westie.:)som hon har...hahaha....nä skämt åsido...Det är så roligt att läsa det du skriver om din renovering..särskilt när man får lära sej nåt nytt..som det dr med kaklet...ett sånt vill jag ha i mitt kök..nämligen..får se om jag får till det..har ett grått nu som ser ut som ..grå sjösten..men det är för mörkt tycker jag så nu vill jag byta:)...ha de..PIA

♥ Pia... sa...

hej igen..glömde ...ofluffet...sicket bra ord...:)..och fluffandet..visst..det myntas många nya ord här i bloggvärlden. kul..PIA

In my house sa...

Hej hej,,, jag tycker att ni lyckades skitbra med tvättstugan,,, den blev ju super mysig... med "enkla" medel.... Verkligen jättemysig

Kram josse

Kristin sa...

Hej hej,
vilken härlig tvättstuga!!! Jag kommer "knycka" många idéer härifrån, bla att bygga in tvättpelaren bakom pärlspontsvägg. Det är något vi tänkt men det har inte blivit av. Och smart att köpa Ikeas hylla med glasmått för att samla alla pryttlar man har!!!

Du undrade om pappas bok. Den finns att köpa på Adlibris, kostar endast 39 kr då det är en billig pocketutgåva. Länk kommer här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185581089

Jag har inte tagit alla bilder i boken, men några, det står vilka längst bak (då hette jag Lindbom, för det var innan jag gifte mig och bytte efternamn).

Ha det så bra, nu måste jag nog ner och "fluffa" i min tvättstuga efter att ha sett din!!! (och tack för att jag fick lära mig det uttrycket!!!)

/Kristin

Inspiration i vitt sa...

Åå så fint du gjort i tvättstuga verkligen.
Nu kan du stå där och njuta när du sliter med all tvätt.
Stort grattis till dig att du ska bli egen företagare,jag önskar dig mycket lycka till.
Jag vet ju att du har bra grejer när du ska samarbeta med Ovolins färger.
Har ju som sagt var målat ganska mycket med de färgerna.
Kram på dig/Ingela B.

Elzie sa...

Vilken härlig tvättstuga! Man måste inte ha en massa pengar för att få till det fint. De där burkarna från IKEA måste jag försöka få tag i till mitt kök. Är så urless på de vi har i brun (!) plast *s*.
Hoppas du har en bra dag.
Kram Elzie

På min gatan i stan sa...

Otroligt fint! :-)

Kram!

Karin Krut sa...

Så härligt med en egen tvättstuga -vill mä ha! Vi bor ju dock i lägenhet så maskinen får stå i badrummet och brumma men jag är glad att jag i alla fall har en egen :) Er tvättstuga ser verkligen riktigt fin ut och vem har sagt att det inte är bra med man tager vad man haver, det är oftast då det blir bra :)
Ha en skön vecka
Kram Karin

Vända blad sa...

Så fint det blir - älskar det där kaklet!! Hyllan från IKEA är ju helt fantastisk!

...med tiden som hjälp-Linda sa...

Fiffigt! Superfräsch tvättstuga! Du har jobbat på bra med att "få ihop" material! Riktigt lyckat! //Linda

Annika sa...

Gla messômmar på dä... ♥ Annika

♥ Pia... sa...

hej..kikar in för att önska dej en trevlig midsommar..PIA

♥ Pia... sa...

Hej jag igen..trevligt nu har jag fått ett ansikte till bloggen med..läste nyss..A.N...PIA