måndag 30 december 2013

Årets sista dag

Hejdå 2013!
Ganska otroligt att det nu gått sex år sedan jag började blogga. Satte mig ner och började läsa igenom alla inlägg från 2008. Oj, vad mycket som hänt! Jag kan tycka att min Blogg verkligen tappat styrfart sedan dess. Inläggen var frekventa, ganska "rappt" skrivna, och kommentarerna var många! Tidens gång visar sig väl även i denna "konstgjorda" cyber-värld. Ett hem och dess projekt, blir förstås uttjatat. Vad finns kvar att berätta om? Att visa? Många har gått över till den "snabbare" Instagram-världen. Ett foto- en kortfattad kommentar- och ett snabbt gensvar. Även jag finns på Instagram, men då mer som privatperson. Bloggen är mer "avpersonifierad", för att den ska kännas angelägen för fler än de närmaste. Men ens egna inställning till bloggar förändras också. I början blev jag irriterad om någon visade personliga bilder på sig själv och sina barn. Det kändes för privat. Inte allmängiltigt. Men nu kan jag tycka det är lite kul att folk bjuder på sig själva, och visar vilka de är, också med ett porträtt. Bloggandet är en balansgång. Mellan att vara personlig, men inte alltför privat.

Här förbereds det för nyårsfest. Dukar med arvegodstallrikar, billiga glas och dyrare glas på finfina klässbolsduken. Vita rosor och gråa servetter ihoprullade med ett tjärat snöre. Hummer och champagne minsann! 

Om Du bloggat länge: Hur har Ert bloggande förändrats? Vi fortsätter väl ett tag till?
GOTT NYTT ÅR! 

fredag 20 december 2013

Fejas det?

Kanske det städas lite extra inför Julen? I hörn som annars glöms bort? Ni är förstås redan färdiga? Jag tänker varje år, att i ÅR DÅ ska allt vara så där fejat, nystruket och doftande redan i NOVEMBER... Så man kan mysa, och glögga och njuuuta, och mysa lite till och stillsamt begrunda Julens Budskap... Tyvärr hände det inte i år heller.

Städkit: bästa trasorna i 100% lin, linoljesåpa tillverkad i Brunskog, Värmland
Så nu står jag här. Några dagar tillgodo. Kavlar upp jeansen. Häller upp det kalla skurvattnet. Sätter på julmusik-spellistan (älskar Spotify). När jag skurar Salen (kallar egentligen inte alls vårt vardagsrum för Salen, men tror jag ska börja:), passar det perfekt att skura golvet till Michael Buble's "40-tals-lena storbands-röst". Passar perfekt till mormors möblemang och Blocketfyndade Malmstens-soffan. Andas lite nostalgi här inne.
Och linoljesåpa skall det vara. Kolla, jag har äntligen hittat en svensktillverkad (t om lokalproducerad) linoljesåpa! Sedan är det bara att börja...


Två olika hinkar behövs. En till blötläggning av golvet (använder då en vanlig golvmopp), och en för skurvattnet. Mycket linoljesåpa i, i år. 
Fyra till fem golvbrädor blötas i taget. Blöta. Skura. Torka efter med bara vatten. Kallt. Och Blötläggningsvattnet fick jag byta ganska ofta (tyder på att detta var välbehövligt!)
Ett riktigt arbetspass blir det. Och gratis fotvård. (Linoljesåpa är BRA för fötterna...) Faktiskt. Lite julfeeling blir det. Doftar SÅ gott. Och det känns gott att liksom "ta hand" om sitt hem. Och det ger resultat. Nu är det svårt att fånga på bild utan bra ljus. Men grangolvet blir ljust och får en underbar lyster. Skurgolven är så "förlåtande". Efter en skurning så reser sig träet och liksom "lagar sig självt". Och hinner man inte skura "på riktigt", så är det helt okej att bara torka av med lite kallt såpvatten (men då inte så mkt såpa i vattnet). Perfekt blir aldrig ett skurgolv! Skavanker och spår efter de som bor, det blir det!
God Såp-Jul på Dig som läser!