tisdag 30 juli 2013

Att komma hem.

Jag älskar att komma hem. För att kunna komma hem så måste man ju förstås åka bort ibland. Vi har åkt långt, långt. Sverige är ett långt land. Ända upp till Norrbotten och tillbaka till Värmland. Det blev 250 mil! Mer om resan en annan gång kanske, men nu ska jag försöka beskriva känslan när man ser sitt hem igen, med helt "nya" ögon. Jag går en stund och "tar in" vårt hem och vår trädgård.

- Nej men oj, SÅ hög har väl malvan aldrig varit? 
- Jisses vad det har växt i trädgårdslandet! Det svämmar över!



- Hmm, vad hemtrevligt och mysigt vi ändå har det- är inte Mårbackapelargonerna ovanligt vackra i år?

- Och trasmattorna och skurgolven- vad fint!

Jag går omkring och beundrar min trädgård och vårt hem,  plockar in buketter av vitpyttan, känner mig som en gäst på ett alldeles ovanligt trevligt och mysigt ställe, och tänker att här har dom allt fått till det ändå! ( än har jag inte börjat se alla " projekt och ogjorda saker" som ändå finns i alla vrår...) Än tillåter jag mig att njuta och se allt fint vi faktiskt gjort under alla år på vår lilla gård. Älskar den känslan när man  ser det gamla och invanda på nytt. Hemma! 

Tror vi människor har ett stort behov av den trygghetskänslan som ett hem ger. 

Men nu har det snart gått en hel vecka sedan hemkomsten, mitt komma-hem-leende har väl avtagit lite, och jag börjar ladda upp inför ett stort "måste"- fönsterrenovering och underhållsmålning på fönster som skriker på hjälp!!!

tisdag 2 juli 2013

Så i ruta

I ett par år nu har jag sått fröerna i små "rutor". Det är ett sätt att utnyttja utrymmet mycket intensivt för den som vill ha mycket grönsaker på liten yta. Man odlar i djupgrävda, upphöjda, väl gödslade bäddar. Egentligen ska varje ruta vara ca 30 gånger 30 cm, men mina sålådor är ca en meter breda och tre meter långa. Rutorna blir då 50*50 cm, och man får plats med 12 rutor i en så-låda.
Idén fick jag från den här boken: Bonniers stora bok om Din trädgård. 
Huvudredaktör är den "legendariska" trädgårdsjournalisten Karin Berglund. Egentligen den enda trädgårdsbok Du behöver:) Den innehåller allt....

Så här KAN det se ut när man odlar i rutor.

Efter att ha varit bortrest ett par dagar lyfte jag på markduken som skulle hålla hönorna borta från (den seeena) sådden. Och se det har grott! Lite sent att gallra rädisorna, bladen hade blivit stora. Av de bortrensade bladen gjorde jag pesto ( Mums- gröna blad mixas m solroskärnor, riven ost, vitlök o lite cayennepeppar!) tror att vilka blad som helst funkar om man nu inte har drivor av basilika, som det väl ska vara i originalreceptet. 
Att så i "rutor" gör att grönsakslandet nästan får en " textil känsla"... Lite rutig bordduk... Fast det blir förstås finare ju mer det växer. Och man kan blanda upp med blommor i någon ruta också,
Inhägnaden runt trädgårdslanden är inte klar än. Men hönorna vet inte om att det är "fritt fram", de har inte märkt att jag lyft på markduken:) Till stolen under trädet följer kaffekoppen med.