lördag 24 oktober 2009

VÄRME- VED- VILA


Hur många pannrum har ni sett på inredningsbloggarna?

Pannrummet, detta undanskuffade, bortglömda men ack så viktiga rum. Vi har vår groventré rakt in i pannrummet. Här staplas nästan dagligen ved. Här torkas tvätt, snubblas över stövlar, förvaras verktyg och bra-att-ha-saker.

När vi nu gjorde om vår lillstuga till byggnadsvårdsbutik i somras så fick vi ett stort problem med förvaring. Lillstugan hade nämligen varit knökfull med säsongsgrejer, vinterskor, pjäxor, hjälmar, kläder som väntade på att nästa bror skulle växa, och ja ni vet. Jag började med att rensa ut och SLÄNGA. Är ingen fena på fengshui. Men det är rätt skönt att slänga…
(Men varför sparar man gamla pärmar från GYMNASIET!!!)

Sedan började vi fundera på vårt pannrum. Det är väldigt högt i tak i pannrummet eftersom det hamnade i en nybyggd del. Förvaring högt upp efter taket borde funka. Och inte var det målat heller (ni har väl aldrig börjat använda ett rum innan det är färdigt???) Arga snickaren hade gått loss hemma hos oss, jag lovar. Men de ogjorda delarna håller vi tappert från bloggen…


Jag sätter inte upp hyllor utan att måla först. För då blir det ALDRIG gjort. Så jag tog lite slattar som jag hade. Det blev äggoljetempera. Glasfiberväven satt redan (omålad) Taket målades av praktiska skäl inte vitt. Det ryker in ibland när man eldar med ved. Har i hemlighet drömt om att våga ett riktigt färgstarkt tak, och härinne gick jag loss. Ska visa mer bilder på taket, men här syns det att det är lite åsk-grå-blått.
Plastförvaring från IKEA rummer ganska mycket. Trådkrokar från vår butik.


Konstigt kanske, men i pannrummet har vi ett av våra snyggaste golv. Gammalt takskiffer från Glava. Återanvändning! Det är otroligt tåligt och ser aldrig skitigt ut!



Pannan är en vedpanna Arimax 35. Den har några år på nacken (Den gula snyggingen högst upp i inlägget). Här bakom står ackumulatortankarna 3 st a´500 l. Den värmen räcker länge. Vi har vattenburen golvvärme i hela huset. I kombination med trägolv (28 mm tjocka). Det fungerar bra.

Vedhanteringen är det mest Mannen som sköter. ”Ved-Värme-Vila”- låter väl fint? Det tar bara ett bra tag innan man kommer till det där ack så viktiga ”Vila”


I fönstret har nu det insyns-skydd kommit upp som jag köpte för evigheter sedan på Designtorget. Företaget heter ”Strössel-design”, och mönstret ”Flinga”. De har ett som heter ”Pelargon” också, som är ganska vanligt. Jag tyckte detta var en så bra idé, för jag har gått omkring och retat mig på att det utifrån ser så ”skräpigt” ut i just pannrumsfönstret. (Inte för att så många går förbi här ute i skogen… men jag såg det!)

Här hamnar avfettningsflaskor, skruvmojänger, hörselkåpor och annat som Mannen bara måste veta VAR han har. Så jag tyckte detta var jättesmart. En löstagbar fönsterfilm som ger lite intryck av gammaldags slipat glas! Jag passade på att sätta upp den innan innanfönstren kom på plats.

Mannen var inte lika glad.
-Vad är det här!?
-Är det inte snyggt? Istället för gardin?
- Jag kommer bli galen, jag gillar att stå här och kika ut när jag tänder i pannan… (Det finns inte så jättemycket att titta på utanför vårt pannrumsfönster, men jag förstår vad han menar)


Det sitter kvar än…
PS. Hur ser Ert pannrum ut?

söndag 4 oktober 2009

Oktobertradition


I den lilla idylliska staden Arvika är det alltid Mârten den första helgen i oktober. Då äts det kålsoppa och trängs på gator och torg. Alla man ser hälsas med;
-Hej på mârten!

Hur gammal traditionen är vet jag inte riktigt. Men som inflyttad fascineras jag av vad stark traditionen är, och ALLA återvänder hem den här helgen. Det stämmer verkligen att värmlänningen är glad, gemytlig och skojfrisk!
Åtminstone på Mârten...


Mellan regnskurar, iskyla och lottförsäljning hann jag fynda dessa korgar. Tror det var en smålänning jag köpte av. Lövkorg och potatiskorg. Hösten är här och potatisen upptagen... Tyvärr inte av mig. Tvättad potatis från affären men solrosor från mina sålådor!