onsdag 31 december 2008

Gott nytt 2009!

Endast en av tre pojkar hade en julstrumpa. Visst ja, det måste fixas... Fann en mall här. Och började sy. Jag och symaskinen är inte alltid bästa vänner. Brukar få sy om varje söm FLERA gånger innan det blir bra. Och att då ge sig på att sy TRE julstrumpor dan före dan före dopparedan... (Det kan väl inte ta så lång tid... Går nog på ett par timmar...) Det tog en hel dag!

Här hänger dom på den gamla dörren vi satte in i den nybyggda delen. Att återanvända gamla dörrar även i nybyggen, ger en helt annan känsla än nya dörrar. Vi fann våra i uthuset, men idag finns en massa bra byggreturer och byggnadsvårdsbutiker. Eller leta på blocket!
Ofta får man göra nya karmar. Får du tag på dörrar med karm, spar du mycket arbete. Sitter det dessutom ett kammarlås på dörren är lyckan gjord! De är så fina.

Här en detalj som gör mycket för att ge ett äldre intryck. En sk. "städkloss" mellan foder och golvlist. Golvlist och foder från ett hyvleri i Olsäter,Värmland. De har många snygga foder och lister enligt gamla förlagor. De kan dessutom såga golvplank med kärnsidan upp!
Våra inte helt byggnadsvårdsmässiga elkontakter från Eljos Renova-serie, syns också. Drömmer om riktiga i bakelit...
Ett av Olsäters foder. Målat med linoljefärg, kulör enligt NCS: 2502-Y. Dörren målad i kulören 4502-Y och sedan patinerad med en umbra-lasyr.
Ett helt nytt 2009 väntar! Det bästa, för att inte få renoveringspanik, är att tänka på allt som faktiskt BLEV gjort 2008. Resten kan vänta.
GOTT NYTT ÅR alla nyfunna "bloggvänner" och gamla "reality-kompisar"!

söndag 21 december 2008

Pysselstund


Vi skulle pyssla med barnen. Några barn, några mammor. Nejlikor i apelsiner är ett lagom julpyssel. Cicileringsjärn fanns också. Mamman (jag) började genast drömma om vackert cicilerade apelsiner a´la KULLAN-PULLANS vackra apelsin-fat. Visst är det snyggt!?

När mina grabbar gått loss på apelsinerna en stund såg det ut så här. Också vackert. Fast kanske annorlunda mot vad mamman tänkt sig...
Om ni undrar vad "näsorna" och "ögonen" är så är det GULA ÄRTOR som legat i blöt. De var EGENTLIGEN tänkta att använda i ett annat pyssel. Inspirerade av sista numret av Hemslöjden (Min vän, som också är ett RIKTIGT pysselproffs prenumererar på den...)

Kolla Julens ärtigaste kronor! Tro´t eller ej, men man sätter ihop tandpetare (eller längre grillpinnar) med gula ärtor som man rullar in i en bit folie. Sedan trär man på små bitar av vitt papper och veckat vitt silkespapper.

Ungefär så här blev dom i vår version...
Juligt eller ej, men störst succé gjorde faktiskt de gula ärtorna och tandpetarna, bland barnen. Till slut hade de byggt en julkrubba, en kyrka, en klockstapel, en liten stad...

-Mamma, det här är nästan roligare än guitar-hero!!!
Tänk vad lite som kan roa ibland...

tisdag 16 december 2008

"Bloggeribryderi" i juletid!?


Först sa naturen sitt. För mycket snö på ett träd som föll över vår telefonledning. Inget bredband på två veckor. Vi bor på landet! Men oj vad "bredbands-beroende" man plötsligt blivit... Det blev ett ofrivilligt (ändå ganska skönt...) blogguppehåll.


När väl bredbandet var på plats började datorn låta VÄLDIGT oroväckande. En fläkt måste bytas! Sedan hittade inte datorn kameran. (Gjorde precis som jag alltid gjort!). Hur kan en dator inte "hitta" en kamera?! JAG har i allafall inte avinstallerat några program... Ibland lever tekniken sitt eget liv!

Nu har jag massor av bilder från julmarknaden och väldigt "juliga" bilder som inte alls kommer att passa efter jul. Visar vad jag planterade till vår första julöppet-helg.
Inför en julmarknad kan även en byggnadsvårdsbutik behöva lite "jul-lull-lull". Vita keramikkrukor med vita hyacinter, mossa och lite hemmagjorda blomsterpinnar. GOD JUL.