fredag 30 maj 2008

Växtkraft!

Kaos inne. Då får man visa något från utsidan. Det växer så det knakar i "rundeln" utanför vårt hus. Detta var förra årets projekt. När vi byggde ut vårt hus, "vände vi" på huset så husets huvudentrè kom på den gamla baksidan. Vi tycker att huset är rättvänt nu. För det är härifrån man kommer in på gården.

Här var det gräsmatta. Tycker det är så fint och lite gammaldags med en rund rabatt framför entrén. Och gårdsgrus närmast huset är så fint. Det stod på önskelistan. Först kom en grävmaskin och "skrapade" (säger man så om grävmaskiner...) bort gräset. Smidigt. Önskar mig en grävmaskin till nästa födelsedag!!!

Sedan började vi fingräva själva rabatten för hand. Slet som ett djur... Tyckte jag grävde en STOOR rabatt och så DJUUPT. När all jord kommit på och allt grus runt om såg rabatten ändå ganska "fjuttig" ut. Hade nog kunna gräva en halv meter till.

I med ett stort lass dynga från grannens gödselstad. Jag lovar, blommorna fullkomligt vadar i dynga... Kanske därför det växer så. Och kanske därför jag rensar så MYCKET brännässlor!

Sedan följdes principen; "man tager vad man haver". Har inte köpt en enda växt till rundeln. Ett tips är att inte dutta i för många sorter. Hellre fler av samma sort så det blir lite masseffekt! Och gärna sådana som du vet klarar klimatet. Jag delade mina plantor många gånger, så de fyllde hela rabatten.

Här en närbild på kantnepeta (tror den kallas kattmynta också). En favorit. Går inte att misslyckas med. Sprider sig som ogräs. Innanför den isop, som påminner lite om lavendel, fast är mycket härdigare. Den blommar senare. Andra blommor som kommer senare är jättedaggkåpa, krollilja, lammöron, malva, stjärnflocka, pion och stormhatt.


"Blommor" av keramik. Fann jag på hantverksmässan i Hjo förra året. Vilken rolig mässa! Någon kanske vet keramikerns namn. Hon hade en jättefin verkstad och butik precis vid en stor park i Hjo.
Ha det underbart i sommarvärmen.

lördag 24 maj 2008

I Färgfabriken!

In i det allra heligaste...


Jag har haft två proppfulla dagar fulla av intryck, färgkaskader, inspiration och frågetecken.

Leif Eriksson heter en väldigt snäll färgmakare, som lät mig följa med in i det "allra heligaste", och se hur det verkligen går till på Färgverkstaden, OVOLIN i Degerfors.


"Färgverkstaden" ligger i en väldigt vacker stenbyggnad i ett gammalt industriområde. Här har det varit järnverk i många år...


Nu produceras det enbart miljövänlig äggoljetempera i dessa fina lokaler.
Tålmodig som Leif också är, svarar han snällt på alla frågor. Jag fick vara med och se hur det faktiskt går till. Alla fantastiskt vackra pigment, vägs med precision på "guldvåg". Sedan tillsätts vatten och äggemulsion. Hemligare än så ÄR det inte... Och ska det inte vara. En sund färg på förnyelsebara råvaror behöver inget "hysch-hysch".



Vilken förmån att få följa med. Se, lära. Brun-umbra, Veroneser-grönt, alla vackra jordpigment
som tillsammans blir...

bl a. Grå Färg!!!


Hur det gick på marknaden? Jag sålde inte så jättemycket, men träffade många intresserade och nyfikna människor!

onsdag 21 maj 2008

En resa...


Jag ska berätta för Er om en resa.

En resa som varit väldigt lång, och som jag ännu inte sett slutet på. Jag har alltid beundrat människor som förverkligar sina drömmar. Själv har jag aldrig vågat ta det steget, förrän nu.

Tillfället har kommit till mig. Jag gör det. Jag ska bli egen företagare!

Mitt företagande ska handla om färg, form, inredning och byggnadsvård.

Byggnadsvård är inte svårt och inte för bara några få. Och inte bara för gamla hus.

Jag tror det finns ett behov av att sakta ner tempot. Dra ner på konsumtion och ”slit-o-släng”. Recycling och återanvändning ligger i tiden. Människor vill renovera sina hus på ett alternativt sätt. Inte bara slänga ut allt det gamla, utan restaurera och köpa begagnat, eller nyproducerat, men i gammal stil.

Människor vill veta hur man kan använda bra, miljövänliga färger med en gammal tradition.

Jag ska kunna erbjuda produkter som är svåra att få tag på i den vanliga bygghandeln; tex. spårskruv, gångjärn i äldre stil, tätningslister i lin, slamfärg i mer ovanliga nyanser, gammalt fönsterglas, miljövänliga linoljefärger, äggoljetempera, penslar med naturhår, linoljesåpa osv…

Vad tror ni, finns det något intresse?


Det finns en liten vacker ort som ligger 2 mil norr om Arvika. Där blir det marknad på lördag den 24:e maj. Byn heter Gunnarskog, och på "Gûnnerske´marten" tänkte jag tjuvstarta med att sälja äggoljetempera från OVOLIN , och lite linprodukter från Zikon. Kom gärna och titta på underbar färg. Om du har vägarna förbi...

Själva butiken ska sedan ligga på ett annat ställe. Jag återkommer. Resan har bara börjat.

De här tjejerna på TILDE tryck har hjälpt mig med en jättefin logga. Som ni snart får se!

fredag 16 maj 2008

Detaljerna som gör skillnad...



Åh vad jag är lycklig för mina fina galvade hängrännor.

Du läste rätt. Lycklig för HÄNGRÄNNOR!? Kan inte hjälpa det,
men jag tycker de är så snygga!

Kolla de skarpa vinklarna! Den fina tratten! Den grå-snygga galvningen!

Detaljerna ÄR viktiga på ett hus. Skarpvinklar kan göra hela skillnaden om du vill ha ett "äldre" utseende på ditt hus. Men det är snyggt på nya hus också!


Nu ska jag berätta "historien" om hur våra hängrännor kom till oss...

Vi ringde en duktig hantverkare.

-Jag kommer, sa han.

Och det gjorde han. Mätte och frågade. Han kunde fixa skarpvinklar och trattar.
Gav ett pris. Dyrt, men okej...


- Jag kommmer snart, sa han. Hösten var i antågande och regnperioden väntade...


Ingen hantverkare kom. Inte nu heller. Inte på ett helt ÅR kom han....

- Äh, sa mannen, vi gör det själva. "Själva" betyder att man frågar "Morbror´n" om hjälp. Han kan allt. Han förklarar, och sedan gör man (ungefär)!


Vi for till Granngården. Alltså inte grannen, utan Lantmännen. Köpte galvade hängrännor (billigt), galvade stuprör (billigt), skarpvinklar (dyrt) och trattar (inte heller så billigt som de vanliga, men Så mycket finare..)

Sedan tog det EN kväll. Morbrorn pekade, klippte med plåtsaxen, måttade, visade.
Och sedan satt de där!!!


Allt till en fjärdedel av priset som plåtslagaren givit oss. All heder åt alla duktiga hantverkare. Jag menar det. Men snälla, hinner ni inte eller vill inte ta ett jobb. Så säg det!!!


måndag 12 maj 2008

Vår lilla trapp...


- Mamma är det en läktare vi har byggt?

Någon av barnen undrade vad vi höll på med. Den där sommaren för två år sedan när det till sist bestämdes att de "provisoriska" lastpallarna framför ytterdörren gjort sitt.

Käre far kallades in (tack pappa). Jag vet alltid så väl vad jag INTE vill ha.
Är det så för Er också?

-Jag vill INTE ha en "pyramid"-trapp. (Trapp där man kan gå upp på tre sidor. Det kan kännas för stort när det är så många steg upp... och så kan den sortens trapp se för "modern" ut.)


- Jag vill INTE ha tryckimpregnerat virke. Fult och inte särskilt miljövänligt. Har också läst att det är det sämsta virket som de sprutar in impregnering i...
- Då kommer det aldrig att hålla, sa snickaren (pappa).

Det blev hyvlad fura som jag själv strök med roslagsmahogny; linolja och tjära. MÅNGA gånger strök jag. Och torkade av överflödet mellan varven. Stryker den igen varje år (är tanken...).


Hade sett en variant av trapp på Gysinge byggnadsvård. En vanlig rak, med rödfärgade brädor på sidorna. Inte dumt! Vi använde samma panel och läkt som på övriga huset.


- Jag vill INTE ha stjärnmönstrad trallskruv!
Ni skulle ha sett pappas min, när jag tog fram den "rostiga" begagnade handsmidda spiken.
- Trappen håller inte längre än till nästa höst ..., mumlade han, medan han snällt slog i spiken.


Den buckliga hinken passar bra på vår gråa trapp... Ser ni det rostiga hjärtat?
Har jag gjort själv- luffarslöjd! (Provat EN gång)

Skulle däremot gärna haft en liten veranda med tak, men den sortens förstukvist passar inte på vårt hus. Har också tänkt mig två bänkar längst upp på översta avsatsen. Mitt emot varandra.

Minst en gång om dagen sitter jag här. Och dricker mitt kaffe.
Man ser ganska bra från vår "läktare"...
Ps: Och den håller än.

torsdag 8 maj 2008

E´ fotskrape!

Frukost ute på trappen, vilken lyx!

Dagarna är sagolikt vackra här i Värmland just nu. Om du har hört värmländska någon gång, så kan du tänka dig hur man ska uttala: "e´fotskrape´".

Denna fotskrapa i järn som rostat så vackert utanför vår dörr kommer från Gysinge byggnadsvård. Tror det var förra hösten som Gysinge hade specialerbjudande på den. Jag hade länge velat ha en, och eftersom jag och några vänner planerat att ta en tur dit, så bestämde jag mig för att slå till... Den blir väldigt dyr att köpa på postorder nämligen, eftersom den är så tung.

Gjord i gediget gjutjärn!

Frukost på trappen. Fårskinn från våra egna värmlandsfår.

Det är långt från Värmland till Gysinge. Jättelångt!

När jag berättade för en vän vad jag skulle köpa, skakade vännen på huvudet.


-Åka så låångt för e´fotskrape´!!!

"Nytillverkad fotskrapa i gjutjärn efter gammal förebild. Extra kraftig kvalitet, specialgjuten för Gysinge. Halvrund form med genombrutet stjärnmönster. Obehandlad yta. Bör inte ytbehandlas, utan bör istället ligga utomhus till den rostat färdigt. Den slutar rosta efter några år. Bäst i test i DN:s konsumenttest 2003" Ur handbok nr 8, från Gysinge.

tisdag 6 maj 2008

Husmorsblogg? Kakrecept och tvättstugefunderingar

"Hus kan knäcka en..."

Det har jag sagt av och till i många år. Även om inredning och renovering är mitt största intresse, så är det i sanningens namn -SLITSAMT.

Hur många känner ni inte som renoverar? Alla gör det. Och det är ju så roligt, kul, inspirerande, kämpigt, stentufft, skitjobbigt och alldeles underbart. Och sedan är det ju när barnen är små som man behöver större utrymme- därför idiotrenoverar de flesta småbarnsföräldrar jag känner.

Samtidigt som vi ska hinna träna, förverkliga oss själva och göra karriär! Haha,

Ibland kan jag drömma mardrömmar om att mina barn inte kommer minnas något annat än byggdamm, målarfärgsburkar och ofärdiga projekt av sin barndom. Det lär jag väl få veta en dag!

Slutgnällt. Vet ni vad mina duktiga grabbar gjorde i lördags medan deras mamma stod och - MÅLADE tvättstugan?


De här underbart goda och alldeles beroendeframkallande chokladkolakakorna. För att vara på den säkra sidan TREDUBBLADE de receptet;

100 g äkta smör

1 dl socker+ 2 msk ljus sirap

2 msk kakao
2 dl vetemjöl

0.5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

Lite räknande blev det, innan de blandade smör, socker och sirap i matberedaren. Mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat blandas för sig, och blandas sedan i smör-sockret. Sedan delade de degen i två (sex om ni tredubblar) delar. Rullas ut till längder, plattas till och räfflas med gaffel. Gräddas i 175 grader i ca 13 min... Dela när de svalnat!

Kakfest blev det!

Den vackra assietten har en favoritkeramiker gjort; Ulla Nilsson. Hennes keramik finns på Arvika konsthantverk (Sveriges finaste hantverksbutik?) och även på Blås & Knåda i Stockholm

Bilden överst var en liten kiktvättstugeprojektet som mamman i familjen sliter med.

torsdag 1 maj 2008

Utmanad

...Av Bergagårdens Lina, har ni förresten sett vilka fina bilder hon tar? Ni Bloggare börjar få till finare och finare bilder tycker jag. Hur gör ni!? Fotoshoppar ni allihop...?

Utmaningen löd; VISA DITT BÄSTA, SÄMSTA, SAMT SENASTE KÖP.

Efter en del tankebry har jag valt att visa:
En av våra finaste möbler; CARL MALMSTEN-soffan.



Jag är inte bra på att göra fynd. Skulle vilja vara en sådan som hänger runt på auktioner och loppisar och snabbt väljer ut alla godbitar till vrakpriset. Men, NEJ. Har aldrig tid att gå på auktioner och åker familjen någon gång förbi en "LOPPIS"- skylt gasar mannen på och tittar snabbt åt ett annat håll... Men denna soffa är så nära ett Blocketfynd jag kommit. Faktum är att jag blev erbjuden att köpa den innan den ens lades ut på nätet...

Jag slog till och förstod nog inte riktigt vilket fynd det var. Jag fick köpa en äkta Carl Malmsten soffa (liten, nätt och lättplacerad) OCH en Carl Malmsten fåtölj för 3 500 kr. Ett fynd!

Soffan är klädd i ett brunt 70-tals tyg. Först tänkte jag absolut klä om den innan vi tog in den. Gärna i möbeltyget Norrland från Klässbol. När jag räknade lite på tygåtgång och tapetserarhjälp, slog jag snabbt den idéen ur hågen. Det får bli när jag blir RIK.

70-tals brunt vinner faktiskt i längden. Börjar rent av GILLA det. Kolla armstödets mjuka rundning...



Soffan medförde att jag fick in lite brunt i min gråvita färgskala. I present fick jag Klässbols "Himmel och Helvete"-bonad i brunt. Den sitter mitt emot soffan. De randiga kuddarna i soffan är sydda av stuvar från Klässbols "Harmonika-tyg".



Det bästa köpet var lätt. Hoppar nu till det senaste köpet. Läste att svenskarna är bäst i världen på näthandel. Också jag har också anammat detta utmärkta shoppingsätt. Sparar tid, kraft och bensin! Beställer nästan alla barnens kläder från HM. Chansade lite och beställde även tre blusar till mig själv. De passade!

Har sett alla Era fina bilder på kläder på tvättlinor (Johanna-Vintage , och me & Alice t.ex.). Denna bild blev inte riktigt lika fladdrande och romantisk. Det regnar, men ni ser i allafall vad grönt det blivit...

En svart och vit blus i samma modell (varför chansa...), den längst bak kanske eventuellt kan kvala in i "sämsta köpet". Har inte bestämt än om det är min färg. Använder helst svart och vitt!
Närbild. Lagda veck vid knappöppningen.

Och så till det sämsta köpet. Alla kategorier. Alla tider. Så här 10 år efteråt är det väl okej att erkänna. Jag har handlat världens sämsta sak på ... TV-shop! Har kollat efter en bild, men som tur är finns den inte kvar i sortimentet, ett oumbärligt EUROPAINTING-set.


Detta var i början av min "målarkarriär". Huset var nyköpt. Innertaken många. Och allt skulle målas.
"Den där verkar vara precis vad jag behöver", tänkte jag när jag såg reklamen för "Europainter´n". Ett tak målades på 10 minuter, ett fönster på 20, lister på 5 (redan här borde jag ha genomskådat bluffen...) Setet bestod av en lång pinne, en hylsa och flera avtagbara breda "spadar" med ngt "tygliknande" luddigt material. Dessa skulle doppas i färgen och sedan "svepas" över ytan. Redan efter första draget låg allt ludd i - färgen på ytan av mitt tak. Gav snabbt upp! Grejen var rätt dyr också, minns jag. Gissa om jag fick höra detta länge.

Idag vet jag förstås att färg behöver Arbetas in i ytan. Med Bra kvalitet på penslarna. Och tyvärr, inga genvägar finns...